Korona posrće, ali mere opstaju, anketa naših sugrađana u dijaspori

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
405

Nastavili smo anketiranje naših građana u svetu o pandemiji u zemljama u kojima žive i rade. Ovog puta suočeni s ačinjenicom da korona virus opada u mnogim državama, pitali smo ih da li korona zaista posrće i ima li naznaka skidanja mera zaštite i mera protiv kretanja i okupljanja građana?

Momo R. iz Johanesburga, bivi sarajevski inženjer nam se prvi javio:
“U Južnoj Africi imali smo 1,6 miliona obolelih, oko 1,5 miliona izlečenih i 55.235 preminulih od ove pandemije. Kod nas u Južnoj Africi tek počinje vakcinacija ljudi i to baš danas. Po tome se vidi koliko je Srbija naprednija u imunizaciji. Tako da rezultate mogućeg pada pandemije na jugu Afrike možemo da očekujemo krajem godine”.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Denis Farrell

U Americi naš doktor Pravica još radi na za vakcinu za sledeću pandemiju i još novije u vezi sa elektrohemijom. Zadovoljan je sadašnjim stanjem s apandemijom:
“Svi smo u porodici zdravi. Moja deca uče, a najstarija ćerka će za dve nedelje završiti srednju školu. Slučajevi korone virusa u SAD dramatično opadaju, jer je skoro polovina stanovništva vakcinisana. Uskrs smo proslavili u pravoslavnoj crkvi ovde u Las Vegasu prvi put posle dve godine. Koledž je takođe održao ceremoniju mature na otvorenom prošle nedelje. Turisti dolaze u Las Vegas. Putovali smo u Baltimore, Njujork i druga mesta. Američka ekonomija teži oporavku. Sada su u nekim oblastima uklonjeni znaci za nošenje maski. Znam brojne prijatelje koji su bez problema putovali u Srbiju”.

U Kraljevini Švedskoj vlasti i zdravstvo još traže rešenje problema sa koronom. O tome nam je govorio doktor Aleksandar iz Stokholma:
“Koroni i zakoni koji se donose su često u smešnoj koliziji, tako da u Švedskoj još ne možeš biti siguran, da možeš na miru putovati i vratiti se kući! Koliko sam razumeo, ovo će trajati još oko dva meseca, pa će verovatno posle biti stabilnije. Na početku proleća nije bilo mnogo virusa, ali sada se broj jako obolelih povećao, jer su mnogi došli sa porazničnih putovanja i gastarbajteri su nam se vratili, pa Švedska boluje. Mi smo bili do grada da nešto kupimo, ali svuda su neke zabrane i mnogo nam je trebalo vremena da sve to dokupimo”, žali se dr Aleksandar.

Nemačka je na 3,6 miliona obolelih imala 86.166 umrlih.
“Broj mrtvih se smanjuje. Dobro je, korona posrće. Sistem zaštite u Nemačkoj je fleksibilan i podrazumeva merenja stepena pandemije i zaraze na nivou gradova. Za ulazak stranaca i turista u Nemačku potreban je dokaz o vakcinaciji jednom od EU priznatih vakcina. Ruske i kineske nisu na tom pozitivnom spisku spisku. Ako neko dolazi iz “kriznih” zemalja uslov je negativan PCR- test i karantin”, kaže gospodin Mića iz Minhena.

Foto: Tanjug/ Uwe Anspach/dpa via AP

Aleksander J. iz Frankfurta jednostavno odgovara: “Krenulo na bolje, pa svi verujemo da ćemo savladati tu opaku bolest”.

Predrag Iz Štutgarta nam javlja da Nemci očekuju da kafići i kafane budu uskoro otvoreni, pa sa toplim vremenom, da krenu na hladno pivo.

U Švajcarskoj, kažu naši ljudi, korona posrće, ali mere opstaju:
“Ovde se problemi oko korone polako se odmotavaju. Stanje postaje nešto normslnije. Vakcina nema dovoljno, što je čudno – zemlja bogata, ima svoju jaku farmaceutsku industiju jaku, a lek za svoj narod. Nadamo se boljem sutra”, kaže Tomislav iz Ciriha.

Njegova zemljakinja Anšelka nam piše da u Švajcarskoj epidemiološke situacije još uvek traju. Ima nagoveštaja da će 21. maja biti nekih izmena i poboljšanja uslova života.

I u Italiji nema svih vakcina. Ima Fajzerove, ali je Italijani ne vole i slabo je koriste. Korona posrće, pa zvanični Rim razmišlja da 19, juna otvori zemlju za građane i strane turiste.

Iz Vijetnama počasni konzul Dragan Mladenović nam odgovara:
“Korone ima i ovde, 4.212 obolelih i samo 37 mrtvih. U zemlji sve funkcionise normalno i nikakvo zaključavanje nismo imali sve radi normalno. Zaključani smo i ne primamo strance i turiste. Ko dođe u Vijetnam mora da bude u hotelskom karantinu 21 dan i još 7 dana kod kuće. Vijetnamci se spremaju da uskoro podignu državnu rampu za vakcinisane putnike iz inostranstva”.

Foto: Tanjug/ P Photo/Rick Rycroft

I Australijanci strepe od ulaska korone virusa spolja na ovaj peti kontinent. Zemlja od 23 miliona žitelja ima samo 30.000 obolelih i 910 preminulih. Zato gospodin Milan nama odgovara:
“Korone kod nas nije bas ni bilo, niti je ima. Ali je velika panika u zemlji zbog Indije i Kine. Mi smo blizu njihovih žarišta, a imamo veliki procenat njihovih građana kod nas. Nošenje maski na mnogim mestima je obavezno. A vakcine su obavezne za medicinsko osoblje. Zabrane kratnanja između republika je skinuta. Australijanci su jako oprezni i dalje drže svoje spoljne državne granice zatvorenim za strance i turiste”.
U susednom Novom Zelandu, javlja Dragan S. – život normalno teče.

“Za 14 meseci pandemije bilo je 2.651 obolelih i samo 26 umrlih bolesnika. Mi u Novom Zelandu nemamo inficiranih od marta 2021. I svaki stranac i turista može da uđe slobodno u zemlju”, kaže Dragan S. iz Velingtona.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ana Brigida

Kako nam je odgovorio profesor Aleksandar iz Sao Paola, situacija sa pandemijom je i dalje jako složene u Brazilu:
“Dnevno još imamo u proseku više od dve hiljade mrtvih, a vakcina, kineskih i oksfordskih je stvarno jako malo. Ruska vakcina nije odobrena za upotrebu. Politika se tako umešala u pandemiju. Imamo prepune bolnice, 436.000 mrtvih, 14,5 miliona nezaposlenih, duboku ekonomsku i političku krizu. Kod nas korona virus ne posrće. Ministar zdravlja se trudi da nabavi fajzerovu vakcinu. U Brazil može da se dolazi, ali svet to izbegava. A sa brazilskim pasošem iz zemlje može da se odleti samo do Avganistana i Jemena – niko drugi nas Brazilce ne prima!”, razočaran je profesor Aleksandar.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More