“Nosiš masku dok šetaš, a onda skineš u restoranu gde su svi načičkani”, Srbin opisao nelogičnost mera u GRČKOJ!

Nemanja jedva čekao da ode na produženi vikend u Grčku, ali su ga ove mere iznenadile!

Foto: Tanjug (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
371

Grčka 2021. je uspešno startovala sezonu, ali turisti bi mogli da se iznenade novim pravilima ponašanja. Kakva je trenutno situacija saznajemo iz prve ruke od Nemanje Kostića, koji je jedva dočekao da ode na produženi vikend u Atini.

Grčka je ublažila mere u susret turističkoj sezoni, ali neke su i dalje na snazi – i turisti moraju da ih se pridržavaju kao i lokalci. Jedna od njih, koja bi mogla da iznenadi goste iz Srbije, jeste nošenje maske i na otvorenom prostoru, prenosi “Nova.rs”.

Foto: Tanjug (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

„Moraš napolju konstantno da nosiš masku. Mi to prvo nismo znali, ali gledaju te čudno, jer svi nose maske. Na Akropolju ti, na primer, stalno prilaze da te podsete da staviš masku. Kad smo šetali gradom, baš je bilo mnogo ljudi, svi su izašli na ulice, jer su željni svega, i svi su pod maskama. Mislili su da će s ublažavanjem mera i početkom sezone i to da promene, ali neće, ostaviće to dok se broj zaraženih ne spusti dovoljno“, priča nam Kostić.

Na plažama maske nisu obavezne, ali je za neke potrebno da uđete u fazon s novim aplikacijama osmišljenim kako bi se kontrolisala situacija u doba korone.

Foto: Tanjug (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

„Bili smo u Atini, ali jedan dan smo iskoristili da odemo do Astir plaže. Na plaži nam niko nije tražio masku, ali nije bilo ni mnogo ljudi. Inače, za privatne plaže moraš da se najaviš, postoji aplikacija ‘Plazz’, prilično jednostavno funkcioniše, klikneš na plažu koju si planirao da posetiš, uneseš svoje podatke. Isto je i za fensi restorane“, objašnjava Kostić, ali dodaje da ima i restorančića u koje možeš da sedneš usput, kad ogladniš, bez specijalne najave.

„Čudno je što ti, na primer, nosiš masku sve vreme dok šetaš, a onda je skineš kad sedneš u restoran gde, ne da nema preporučene distance, nego su tako načičkani da imaš osećaj kao da svi sedite za istim stolom“, kaže Kostić.

Na snazi je i dalje policijski čas. „Sad je pomeren na 00.30. Sve radi do ponoći, a onda imaš pola sata da dođeš kući“, otkriva naš sagovornik.

Na kraju, podseća da su Grci prilično striktni oko novih pravila, u šta se uverio još u avionu.

„Na našem aerodromu ti traže potvrdu o vakcinaciji ili PCR test, kao i PLF formular. Kod njih daješ samo pasoš. Ali, troje ljudi su udaljili s leta jer nisu imali popunjen PLF formular, mora da bude minimum 24 sata ranije popunjen“.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More