“Od danas Srbi će Čehe smatrati BRATSKIM NARODOM”, Vučić reagovao na izvinjenje češkog predsednika: Izvinite što smo vas BOMBARDOVALI!

"Bilo je to gore od ZLOČINA"! Češki predsednik je JAVNO uputio izvinjenje SRPSKOM NARODU!

Foto: Tanjug (AP Photo via CTK/Roman Vondrous) SLOVAKIA OUT
345

NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je danas predsednik Češke Miloš Zeman posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksanadrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare preneo da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, izneverili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni savenici.

“Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadasnje Jugoslavije”, poručio je Zeman.

On je rekao da ga je sve vreme to mučilo, navodeći da je Češka u vreme kada se o tome odlucivalo bila tek nekoliko nedelja u NATO.

“Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti”, rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim rešio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku “rekoh i spasoh svoju dušu (Dixi et salvavi animam meam).

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice českih firmi koje uspesno ulazu u Srbiju.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcincije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

“Visoko cenim ovu posetu, i rado se sećam svoje posete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad”, rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Predsednik Zeman je zbog lošeg zdravstvnog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

Na izvinjenje češkog predsednika reagovao Aleksandar Vučić

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloša Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

„Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu“, podvukao je on.

Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

„Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo“, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama.

Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled.

Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More