Leto se bliži, u Crnoj Gori raste potražnja za radnicima, 2.000 zainteresovano za sezonske poslove

Foto: Youtube printscreen Budva
140

Ako se po jutru dan poznaje, a to potvrđuje poseta turista tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, kada je u Budvi bilo oko šest hiljada gostiju, Baru oko hiljadu i po, a u Ulcinju oko deset hiljada, ova turistička sezona mogla bi biti uspešna.

To su ocene sa zvaničnih adresa, ali i očekivanja turističkih radnika. Sa popunjavanjem kapaciteta, raste i tražnja za sezoncima. Zvanična statistika Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je od početka godine oglašeno više od 5.500 radnih mesta, uglavnom za poslove usluge, smeštaja i hrane, a dve hiljade nezaposlenih zainteresovano je za sezonske poslove, pišu Novosti.rs.

Prema poslednjim podacima Zavoda za zapošljavanje nezaposlenih je 56.648, od čega je više od 33.000 žena.

– Do sada u ovoj godini oglašeno je 5.526 slobodnih radnih mesta, najviše u delu usluge smeštaja i ishrane, tj. 1.112 radnih mesta što čini ukupno 20 odsto, zatim u obrazovanju 900, a onda ide zdravstvena i socijalna zaštita, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala – saopšteno je iz nacionalne službe zapošljavanja.

U Zavodu su već pojačali aktivnosti za sezonsko zapošljavanje, a kako je istaknuto, zainteresovani sve informacije mogu naći na sajtu te institucije.

Kada je reč o programu grantova za samozapošljavanje, kroz treći javni poziv, koji je u toku, oko 150 osoba sa Zavoda će se zaposliti.

– Tačnije, Crna Gora će imati još 150 novih firmi. Očekujemo da će biti otvoreno oko 40 kompanija u sektoru turizma. Za treći javni poziv prijavilo se 1.500 nezaposlenih – istakli su u Zavodu i dodali da nezaposleni kojem se ponudi posao mora prihvatiti, te da je obaveza poslodavca da poštuje mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja za sve sezonske radnike koje angažuju.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More