Godfri: Ekonomski odnosi Srbije i SAD i dalje jačaju! Srbija je jedno uzbudljivo tržište, a Amerika se pokazala kao odličan partner

Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/
248

Ekonomski odnosi SAD i Srbije su jedan od najjačih aspekata naših bilateralnih odnosa i oni nastavljaju da jačaju, poručio je danas ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uoči video konferencije “Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi”. On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Srbija jedno uzbudljivo tržište i da su se SAD pokazale kao odličan ekonomski partner.

“Nadam se da će vam današnji događaj pomoći da razumete dubinu naših trgovinskih odnosa i značaj SAD za ekonomsku budućnost Srbije , rekao je Godfri.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naglasio je da je važno da što pre nastavimo sa dobrom praksom preferencijalnog statusa partnera SAD u trgovini što se, kaže, prethodnih godina pokazalo kao dobro.

Godfri o borbi Srbije protiv korona virusa: Srbija služi za primer i Zapadnom Balkanu i celom svetu

Čadež je rekao i da je važno da što pre postignemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oprezivanja na čemu se godinama radi, a što je važno za srpske i američke privrednike.

Smatra da treba olakšati srpskim inženjerima i poslovnim ljudima da što brže i efikasnije dobiju radne dozvole i naveo da je jedna srpska kompanija među najvećim izvođačima 5G merže u SAD i da mnogi srpski inženjeri odlaze tamo da rade i potom se vraćaju.

“Ugovori su veliki i bitno bi im olakšalo ukoliko mogu da računaju na predvidivost kada su u pitanju radne dozvole”, kaže Čadež.

Pozivajući se na podatke iz poslednje analize MAT, Čadež je rekao da se izvoz visoko tehnoloških prozvoda (haj-tek) iz Srbije povećao u poslednjih deset godina deset puta, od 2005. sa oko 77 miliona dolara na skoro 1,5 milijardi dolara u 2020.

“Dobar deo ovih haj-tek proizoda koje Srbija izvozi idu i na tržište SAD. Ima još dosta prostora za rast”, poručio je Čadež.

Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog društva Vladimir Marinković naveo je da današnji događaj ima za cilj da zajednički u partnerstvu svih državnih i poslovnih institucija damo doprinos da ekonomske odnose Srbije i SAD koji su na veoma visokom nivou dodatno unapredimo i osnažimo.

“Velika zahvalnost SAD i američkoj ambasadi na političkoj podršci za stabilnost u region, njeno unpaređenje, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, podrška mini Šengenu i infrastrukturnom, privrednom i političkom povezivanju zemalja i naroda u region”, rekao je Marinković.

Izrazio je uverenje da je ključno što jsu SAD prepoznale da smo kroz razvoj ekonomije i trgovinskih odnosa region može da ide napred i u EU, da postane moderan i prosperitetan.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović rekao je da američko- srpski odnosi u trgovini idu sve bolje.

“Vidimo jasan rast u nekoliko prethodnih nekoliko godina, pogotovo u delu biznisa usluga”, kaže Petrović.

Naveo je da je osnovni cilj Američke privredne komore u Srbiji poboljsanje poslovne klime u Srbiji.

Naveo je da danas ta komora ima više od 200 članica koje su investitale preko 14 milijardi evra na ovo tržište i zapošljavanju nešto manje od 100.000 ljudi.

Naveo je da je investiciona klima u Srbiji poslednjih godina sve bolja, da o tome svedoči pre svega jako visoko učešće stranih direktnih investicija i da treba nastojati da se privuče još . više investicija SAD u region, a pre svega u Srbiju.

Nakon izjava za medije, na vide-konferenciji najavljeno je obraćanje i ambasadora Srbije u SAD Marka Ðurića i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, koja je i ko-predsedavajuća Savetodavnog Odbora KSAP.

Na konferenciji je predviđena i panel diskusija na temu “Mogućnosti daljeg unapređenja trgovinskih i investicionih odnosa između Srbije i SAD”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More