Zeman objasnio zašto se izvinio srpskom narodu: Rekao sam i spasao sam dušu!

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petr David Josek
254

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman rekao je da se tražeći oproštaj od srpskog naroda za NATO agresiju 1999. godine oslobodio dugotrajne traume.

Tekst pod naslovom “Izvinjavam se srpskom narodu” objavio je na Fejsbuku pres-sekretar predsednika Zemana Jirži Ovčaček.

“Razgovarali smo sa gospodinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, koje se manifestovalo, na primer, 1938. godine, kada su nas izdali zapadni saveznici, a takođe i 1968. godine, kada su nas izdali naši istočni saveznici. Čovek ne bira. U oba slučaja, srpski narod nam je izrazio podršku. A mi smo im odgovorili bombardovanjem”, rekao je Zeman.

“Zbog toga želim da iskoristim priliku da se u svoje ime izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. I voleo bih, da kao osoba, tražim oproštaj od srpskog naroda. Smetalo mi je sve ovo vreme”, dodao je.

“Od danas Srbi će Čehe smatrati BRATSKIM NARODOM”, Vučić reagovao na izvinjenje češkog predsednika: Izvinite što smo vas BOMBARDOVALI!

Zeman je istovremeno podsetio da je Češka u vreme donošenja odluke o bombardovanju Jugoslavije bila članica NATO-a tek nekoliko nedelja.

“Bili smo poslednji (od zemalja NATO-a) koji smo dali saglasnost za bombardovanje i očajnički smo tražili da nam se bar jedna zemlja pridruži i suprotstavi napadu, ali smo ostali sami. Ali to nas ipak ne opravdava jer to je bila manifestacija nedostatka hrabrosti. Ovim izvinjenjem i traženjem oproštaja oslobodio sam se godina traume, jer pokajanje oslobađa i, kako su Latini rekli, dixi et salvavi animam meam – ‘Rekao sam i spasao sam dušu'”, navodi Zeman.

Češka je primljena u NATO 12. marta 1999. godine, a 12 dana kasnije počelo je bombardovanje tadašnje Jugoslavije od snaga Severnoatlantskog saveza.

Foto: Tanjug/ AP Photo via CTK/Roman Vondrous) SLOVAKIA OUT

Vučić: Istorijska stvar

To je istorijska stvar za nas, i ostaće upamćeno da se jedan predsednik tokom svog mandata izvinio za NATO bombardovanje Srbije, kaže Aleksandar Vučić.

“Za nas je Prag bio važan u istorijskom smslu”, kaže predsednik Srbije Vučić iz Praga i dodaje:

“Veoma je važno ono što se desilo danas. To će ući u udžbenike. Da sam znao da će to Miloš Zeman reći, spremio bih se drugačije. To je istorijska stvar za nas, i ostaće upamćeno da se jedan predsednik tokom svog mandata izvinio za bombardovanje.”

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More