Pandemija pomera granice: Onlajn druženje dece iz Hesena i Srbije

210

Iako je i ovogodošnji Vaskrs prošao u pandemiji i mnogi naši Srbi iz dijaspore nisu uspeli da praznike provedu u otadžbini, nastavnica Dopunske škole u Berlinu je učinila nešto što je namlađima sigurno ulepšalo proslavu najradosnijeg crkvenog i porodičnog praznika. Nastavnica Bojana Rakonjac rešila da upravo časove posvećene Vaskrsu organizuje kao zajedničko druženje dece iz Hesena i dece iz Srbije.

Časovi za sva tri uzrasta održani su na daljinu preko aplikacije Zum, a deci iz ove nemačke pokrajine bili su gosti vršnjaci iz osnovnih škola iz Knića, Prokuplja i Podgorca. Kao što red nalaže, gosti nisu došli praznih ruku. Doneli su pregršt lepih želja povodom praznika i bili raspoloženi da podele mnogo znanja pričom o narodnim običajima svoga kraja.

Đaci iz Osnovne škole ,,Vuk Stefanović Karadžić“ iz Knića poveli su svoje vršnjake u srce Šumadije. Mlađi razredi su u duhu lazarica, u narodnim nošnjama ispred crkve, izveli lirski zapis o Lazarevoj suboti.

Foto: Dopunska škola u Berlinu

Učenici viših razreda pokazali kako se pravi venac od vrbe i poljskog cveća uz osvrt na značaj Lazareve subote u narodu.

Običaje južne Srbije predstavila je Osnovna škola ,,Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja. Pokušali su da dočaraju kako se praznik Cveti obeležava u ovom delu naše zemlje, koji su narodni običaji karakteristični za taj kraj i odakle vode poreklo.

Foto: Dopunska škola u Berlinu

Istočnu Srbiju predstavila su deca iz Osnovne škole ,,Đorđe Simeonović“ iz Podgorca. Oni su govorili o Velikom petku, pokazali tradicionalne tehnike farbanja jaja, a njihovu priču zaokružila su deca iz Hesena govoreći o načinima ukrašavanja jaja u svojim porodicama. Sa radošću su zaključili da, gde god živeli, tradiciju i običaje poštuju svi.

Foto: Dopunska škola u Berlinu

Časovi su završeni pozdravima ,,Hrisos voskrese – Vaistinu voskrese“ uz obećanje da će se druženje i saradnja nastaviti! Nastavnica Bojana Rakonjac se zahvaljuje koleginicama Ani Pajkić, Verici Milošević, Tatjani Trifunović, Jasmini Milutinović i Jeleni Babić što su se odazvale na poziv, uložile vreme i trud da časovi budu uspešni i deci zanimljivi.

Mi smo menjale svoj svet

Iako se zbog epidemiološke situacije nastava u nemačkoj pokrajini Hesen odvija od meseca novembra na daljinu, nastavnici i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku redovno izvode sve svoje nastavne i vannastave aktivnosti.

Mesec mart je bio posvećen ženama. Najmlađi učenici su na časovima srpskoga jezika čitali pesme o majci. Upoznali su se sa dirljivom poezijom Mire Alečković i Branka V. Radičevića, a zatim inspirisani njome i sami pisali o svojim majkama i crtali portrete. Pokušali su slikom i rečju da pokažu zašto je baš njihova mama – najbolja mama na svetu. Kao krajnji proizvod dečijeg rada nastala je i mala onlajn zbirka, koja je dostupna sledećem OVDE.

Stariji učenici su se upoznali sa znamenitim ženama Srbije. Nakon odslušane lekcije imali su zadatak da i sami naprave mali istraživački rad, a zatim da svojim vršnjacima predstave ko su bile žene koje su imale dovoljno odvažnosti i snage da budu prve, u do tada, pretežno muškim zanimanjima.

Životi poznatih žena zainteresovali su ih pa su poželeli da istoriju ožive. Šest učenica dopunske škole su se našle u ulogama Milice Hrebeljanović, Jefimije, Milunke Savić, Katarine Ivanović, Danice Tomić i Jelisavete Načić u filmu ,,Mi smo menjale svoj svet“. Film je zamišljen u vidu šest monologa navodno pronađenih u vremenskoj kapsuli. Premijerno je prikazan 9. aprila 2021. godine kada je podeljen na društvenim mrežama, a pre filma prikazani su najava i plakat, takođe nastali kao rezultat učeničkog rada uz mentorstvo nastavnika. Film i najavu možete pogledati u nastavku:


Nastavnice još jednom pohvaljuju svoje učenike koji, iako suočeni sa brojnim obavezama zbog celokupne situacije, redovno pohađaju nastavu na srpskom i pokazuju koliko vole srpski jezik, istoriju i tradiciju.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More