VELIKO POPUŠTANJE MERA U AUSTRIJI! Prvi restoran otvoren s izlaskom sunca, elektronski sertifikat sa QR kodom otvara mnoga vrata

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner
2,524

Austrija je danas, nakon više od pola godine epidemiološkog zaključavanja, sprovela veliko popuštanje mera sa otvaranjem restorana, hotela, sportskih i kulturnih manifestacija.

Ostaju zatvoreni još samo noćni lokali i neće moći da se održavaju velike manifestacije sa više od 1.500 ljudi u zatvorenom i više od 3.000 na otvorenom.

U svim oblastima koje se otvaraju važi pravilo da osoba koja koristi usluge mora biti ili negativno testirana, izlečena od korona virusa, ili vakcinisana.

Kao dokaz, odnosno “ulaznica” u restorane, hotele, i sve drugo važi sertifikat o vakcinaciji, lekarski atest ili potvrda o preležanoj koroni.

Od početka juna Austrija će uvesti elektronski sertifikat sa QR kodom, a od kraja juna se nada da će on biti uveden za celu EU.

Ko je preležao Kovid19 ili je vakcinisan neće morati da se testira pred odlazak u ugostiteljski objekat, bioskop, pozorište, hotel, na stadion.

Svi ostali moraće da se testiraju, pri čemu test za kućnu upotrebu važi samo 24 sata, antigenski test važi 48 sati, a PCR test 72 sati.

Pojedini lokali nudiće svojim gostima i testiranje na ulazu.

Inače ostala je na snazi obaveza nošenja maski u zatvorenom, a u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu sedeti maksimalno četiri odrasle osobe i šestoro dece, a na otvorenom do 10 odraslih i desetoro dece.

U svim lokalima važi i obaveza registracije svih gostiju.

Inače ograničeno je i radno vreme do 22 sata.

Puna knjiga rezervacija: Od 19. maja popuštanje mera u Austriji, restorani “rasprodati”, poštovaće se ove mere!

Skup od više od 10 osobatretiraće se kao manifestacija, i za njega će važiti pravilo obavezno posedovanja negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili atest o preležanoj koroni, te se mora i prijaviti kod opštinskih vlasti, a od 51 osobe mora da se zatraži dozvola i obezbede sedeća mesta.

U zatvorenom prostoru moguće je održati manifestaciju sa do 1.500 ljudi, a na otvorenom do 3.000.

Prvi restoran otvoren već u 5:00

Oko 40.000 lokala i 68.400 hotela i pansiona čekaju ponovo na goste.

Prvi restoran u Beču otvorio je već u pet sati ujutro, tačno za izlazak sunca.

Ispred restorana “Blumenvize”, iako se radilo o sitnim satima, vladala je gužva.

Istraživanja javnog mnjenja, uoči otvaranja, pokazala su da 50 odsto Austrijanaca kaže da želi konačno bez oganičenja da se sastaje sa prijateljima, a 41 odsto je navelo da želi odmah da ode u restoran.

Inače u restorane Austrijanci mogu ići samo ako su negativno testirani, imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovid19.

Ugostitelji su dužni da kontrolišu da li gosti imaju tu potrebnu “ulaznicu”.

S tim u vezi kućni test važi samo 24 sata, antigenski test 48 sati, a PCR test se 72 sata može koristiti kao „ulaznica“ u otvorene objekte, bilo da su restorani, bazeni, hoteli, fitnes-centri, stadion.

Upravo zbog potrebnog testa aktuelno centri za testiranje su suočeni sa velikim redovima.

Oko 700.000 testova dnevno mogu, prema zvaničnim podacima, posojeći centri da sprovedu, a taj kapacitet je u utorak bio gotovo potpuno iskorišćen.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More