Crnogorsko ostrvo među devet najlepših plaža Evrope

Foto: Wikipedia
272

Budva je još jednom pronašla svoje mjesto među globalno poznatim destinacijama. Ovoga puta dospela je na listu “Devet najlepših plaža Evrope koje treba posetiti ovog leta”, prestižnog časopisa Forbs.

Malo ostrvo Sveti Nikola, u Budvi, na listi je najlepših ostrva Evrope zahvaljujući glasovima koje je osvojilo u konkurenciji za “Najbolju destinaciju Evrope”. Ostrvo Sveti Nikola, koje se nalazi prekoputa prelepe Budve, dom je nesvakidašnjih plaža, koje obilaze i jeleni iz ostrvske šume”, navodi se u časopisu.

U ovom elitnom društvu, pored ostrva Sveti Nikola, našle su se i plaže u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji i Grčkoj.

 

Ostrvo Sveti Nikola najveće je crnogorsko ostrvo na Jadranu, udaljeno pola sata od aerodroma u Tivtu i dva sata od aerodroma u Dubrovniku. Na razuđenoj obali dugoj skoro 6 km ostrvo se prostire na površini od 47 hektara.

Brojna uređena i skrivena kupališta čine ga jednom od najvećih crnogorskih atrakcija. Ostrvo ima brojne uvale, pokriveno je mediteranskom vegetacijom.

Ostrvo Sveti Nikola je jedna od najprepoznatljivijih slika Budve. Nekada je predstavljao i prirodni rezervat.

Do ostrva se najčešće dolazi brodićem ili čamcem, dok oni malo odvažniji mogu i preplivati.

Sveti Stefan pod ključem ovoga leta?

Kompanija “Aman”, koja upravlja elitnim crnogorskim hotelskim kompleksom, grad-hotelom “Sveti Stefan” i Vilom Miločer, neće ovog leta otvarati svoje objekte, a radnici su upućeni na odmor, pišu Vijesti.

Više zaposlenih je saopštilo ovoj redakciji da im je to predočeno na sastanku u ponedeljak i da im je rečeno da će u roku od deset dana dobiti više informacija o planovima za ovogodišnju sezonu.

Te informacije, međutim, Vijesti nisu mogle da provere u kompaniji “Adriatic properties”, koja je zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, jer izvršni direktor Goran Bencun nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

List dodaje da je, prema nezvaničnim informacijama, radnicima navodno rečeno da pokušaju da pronađu drugi posao jer će sa više od stotinu njih biti raskinuti ugovori.

Da bi “Aman” mogao da napusti Crnu Goru, napominje se dalje, najavio je krajem aprila šef države Milo Ðukanović.


U tekstu se podseća da je ta kompanija naturalizovanog Crnogorca, grčkog biznismena Petrosa Statisa, još 2007. godine dobila od državnih hotelskih kompanija HG Budvanska rivijera i HTP Miločer u 40-godišnji zakup najveći turistički brend.

“Ðukanović, koji je u prijateljskim vezama sa Statisom, kazao je tada da je razgovarao sa turističkim investitorima u Crnoj Gori i da je od njih čuo ”zaprepašćenje i strah od onoga što su videli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana””, pišu Vijesti.

Tih dana, meštani Svetog Stefana i Pržna su srušili ogradu koja vodi ka najlepšoj crnogorskoj plaži – Kraljičinoj plaži, koju je, kako navodi redakcija, nelegalno postavila kompanija “Adriatic properties”.

Odluka “Amana” da pošalje radnike na odmor i da hotelski kompleks prvi put tokom leta bude po ključem, negativna je poruka u susret glavnoj turističkoj sezoni od koje, nakon prošlogodišnjeg kraha, kompletna crnogorska turistička privredna očekuje da će biti dobra i da će im omogućiti da “prežive do naredne sezone”, ocenjuje list.

Takođe primećuje da, dok se i dalje spekuliše da li će popularni Svetac zaista biti pod katancem, kompanija “Adriatic properties” ne odustaje od projekta gradnje novog hotela Kraljičina plaža i depadansa sa stanovima za tržište u Miločerskom parku, čemu su se usprotivili Opština Budva i meštani koji su u proteklih godinu dana u nekoliko navrata pozivali vladu i organizovali proteste da se zaustavi gradnja.

(Kraj) / nma

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More