Rampa za italijansku antikovid vakcinu! Bez obrazloženja odluke ali i bez honorara za dobrovoljce

Foto: Tanjug (AP Photo/Lisa Leutner)
162

Nakon odluke Revizorskog suda da ne odobri državno finansiranje projekta, zaustavljeni su radovi na proizvodnji italijanske anti-kovid vakcine, piše list “Stampa”.

Nazvana “ReiThera”, vakcina koja je bila pred trećom fazom ispitivanja, je stopirana nakon godinu dana zajedničkog istraživanja nekoliko italijanskih naučno-istraživackih institucija.

Nisu sasvim jasni ciljevi ove odluke, čak ni koordinator projekta Paolo Mađi nije medijima mogao da objasni razloge.

Sud ima 30 dana vremena da obrazloži svoju odluku.

Italijanski stručnjaci su eksperimentisali sa lekom koji bi funkcionisao jednako kao i vakcine “AstraZeneka”, “Dzonson&Dzonson” ili ruski “SputnikV”.

Proizvodnja domaće anti-kovid vakcine ne bi oslobodila Italiju potrebe za uvozom stranih vakcina, ali se u projekat ušlo sa nadom da to može biti podsticaj za dalja biomedicinska istraživanja.

Nedeljnik “Panorama” piše kako je i u ranijim fazama eksperimentisanja bilo problema, između ostalog volonteri koji su primili lek nisu bili plaćeni, iako im je to bilo obećano “ali pre svega nesigurnornost u pogledu budućnosti leka made in Italy”, zaključuje list.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More