“Hajde da ponovo otkrijemo stvari…”: Makron ovako proslavio otvaranje restorana u Francuskoj (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/David Vincent
238

Francuskim kafićima i restoranima od danas je dozvoljeno da ponovo služe goste na otvorenom, nakon šestomesečne blokade, a francuski predsednik Emanuel Makron je takođe “proslavio” ponovno otvaranje, popivši kafu u društvu premijera Žana Kasteksa.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

– Evo nas! Terase, muzeji, bioskopi, pozorišta. Hajde da ponovo otkrijemo stvari koje čine umetnost življenja – napisao je Makron na svom nalogu na Tviteru, koji je kafu popio u jednom kafiću u blizini Jelisejske palate, prenosi agencija Rojters.

U okviru ublažavanja mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa, u Francuskoj je od danas dozvoljeno da do šest ljudi mogu da jedu zajedno na otvorenim terasama restorana.

Policijski čas, takođe je pomeren i počinje u 21.00, a ne u 19.00 sati, prenosi BBC.

Međutim, iako se barovi i restorani otvaraju, neće im biti dozvoljeno da rade u zatvorenom.

Nakon višemesečnog zatvaranja, osim restorana, kafića i prodavnica biće otvoreni i bioskopi, pozorišta, muzeji i sportski objekti.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Bioskopi i pozorišta radiće sa 35 odsto kapaciteta i moći će da prime maksimalno 800 ljudi.

Pojedini medicinski stručnjaci u zemlji izrazili su zabrinutost zbog broja novoobolelih na dnevnom nivou, koji sada u proseku iznosi oko 13.000, ali je mnogo manji nego kada je prošlog meseca broj novoinficiranih bio na maksimumu od preko 40.000.

Foto: Tanjug/ AP Photo/David Vincent

Globalna pandemija prinudno je zatvorila kafiće i restorane širom sveta, ali u Francuskoj, naciji koja je izmislila pojam “prefinjene kuhinje”, blokada se posebno osetila.

Naime, Francuzi provode više vremena jedući ili pijući nego građani u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, dok se obedovanje napolju smatra delom socijalne kulture.

Izvor TTanjugelegraf.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More