Inicijativa da Handke dobije ulicu u Srebrenici, Duraković: Provokacija!

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
263

Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske podneli su predlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po nobelovcu, književniku Peteru Handkeu.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica i nekada načelnik te opštine Chamil Duraković oštro se protivi predlogu Udruženja građana Republike Srpske “Istočna alternativa” da ulica Maršala Tita bude u toj opštini bude preimenovana po nobelovcu Peteru Handkeu, ocenjujući to kao provokaciju.

“Reč je o još jednoj u nizu provokacija koje dolaze iz ovog udruženja”, rekao je Duraković, koji, kako kaže, još nije primio tu inicijativu.

“Zvezda za spornog pisca”! Nemački mediji oštro o srpskoj dobrodošlici austrijskom nobelovcu Handkeu

“To je inicijativa koja neće imati nikakvu mogućnost da se realizuje u Srebrenici po cenu da mi prestanemo da budemo deo bilo kakvih koalicionih priča sa onima koji će tu inicijativu podržati”, rekao je Duraković za sarajevski Avaz i dodao:

“To u Srebrenici, dok se mi išta pitamo, neće ići. To je samo jedna u nizu provokacija koju ”Istočna alternativa”, nažalost potpomognuta nekad institucijama entiteta RS koje je finansiralo rad tog udruženja, koja se pokušava provući u Srebrenici. Sačekaćemo i tražićemo svaku mogućnost da to osporimo”.

Predsednik Udruženja građana Republike Srpske Vojin Pavlovih izjavio je ranije Srni da su podneli predlog srebreničkoj skupštini da ulica Maršala Tita u ovom gradu bude nazvana po književniku Peteru Handkeu.

Ovog nobelovca Bošnjaci, međutim, doživljavaju kao “negatora genocida” i čoveka koji je podržao politiku bivšeg predsednika SRJ Sobodana Miloševića.

Pavlović, pak, smatra da apsurdnim da u Srebrenici postoji ulica Maršala Tita.

Inače, Pavlović je takođe 2019. predao zahtev Opštini Srebrenica, u kojem je tražio da mu se odobri lokacija za postavljanje biste Handkeu.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More