Novak oduševljen Sirogojnom: “Fantastično mesto, gde se i dalje čuvaju srpski običaji, kultura i tradicija” (FOTO, VIDEO)

Foto: Instagram staroselosirogojno/printscreen
210

Nakon što je sleteo na užički aerodrom Ponikve, prvi teniser sveta Novak Đoković, snimljen je u Starom selu Sirogjno, a domaćin im je bila direktorka ovog jedinstvenog muzeja na otvorenom na padanima Zlatibora.

“Fantastično mesto, gde se i dalje čuvaju srpski običaji, kultura i tradicija. Ovo je odličan način da svi mi obnovimo gradivo i približimo se selu. Zaposleni u Starom selu Sirogojno rade odličan posao, približavaju srpsku kulturu i istoriji mlađim generacijama i to onima koji misle da svrha života van zemlje, ali nije. Zato apelujem na sve da posete ovaj fenomenalan lokalitet, da osete duh predaka, na taj način i više vremena da provode u prirodi”, rekao je Novak prilikom posete Sirogojnu, prenosi b92.net.


Staro selo Sirogojno nalazi se na 26 kilometara od centra Zlatibora i u njemu vreme kao da stoji već dva veka. Na pet hektara postavljene su kuće koje svedoče o životu naših predaka. Sve je autentično, staro i čuva uspomene ljudi iz ovog kraja, a to je očigledno prepoznao i prvi reket sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV 5 Užice (@tv5uzice)


“Muzej je nastao 1980. godine kada je iz okolnih sela prenet prvi objekat u Sirogojno. I pre toga postojala je inicijativa da se uradi jedan specifičan muzej, prvo na Avali, a zatim na Zlatiboru, međutim ta ideja nije zaživela. Tek kasnije otvoren je ovde, na inicijativu preduzeća koje se bavilo proizvodnjom dzempera, jer Sirogojno je bilo selo za koje je tada znao ceo svet”, rekla je za Rinu Svetlana Đaldović, direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno.

U okviru jedinstvene postavke nalaze se dva seoska domaćinstva i 50 autentičnih objekata koji svedoče o načinu graditeljstva, ali i o načinu života sprskog seljaka. Pored specifične dinarske brvnare, pokrivene šindrom, na osunčani proplanak smešteni su i svi pomoćni objekti koji su se tad koristili, tako da Sirogojno i dalje čuva sve tajne naših predaka.

“Tadašnje porodice brojale su i do 30 članova, pa se domaćinstva sastoje iz niza objekata koja su im pomagala u svakodnvenom funkcionisanju. U kući su postojale dve prostorije, sa ognjištem u sredini. Oko njega su se uveče svi okupljali. Postojala su dvoja vrata, istočna i zapadna, sa simboličkim značenjem. Sve što je bilo dobro ulazilo je na istočna, a sve što je loše izlazilo je na zapadna. U kući se nalaze i atentilni predmeti iz tog perioda, poput kolevke za bebu i posuđa”, otkriva ona.

Đokovići otvorili novi vrtić na Zlatiboru

Novak i Jelena Đoković su otvorili vrtić u selu Ljubišu, na Zlatiboru, u koji je Fondacija „Novak Đoković“, kroz donatorsku kampanju „Sezona darivanja“, uložila devet milona dinara. Dodatni iznos od 3,5 miliona dinara je obezbedila opština Čajetina.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More