Đaci iz srpske dopunske škole u Norveškoj organizovali aukciju vaskršnjih jaja za lečenje Gavrila (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
223

Đaci, nastavnica i Savet roditelja dopunske škole na srpskom jeziku iz Kristiansanda u Norveškoj održali su aukciju vaskršnjih jaja pod nazivom IMAMO SAMO ONO ŠTO SMO DRUGOM DALI.

Na dvoipočasovnoj aukciji koja je održana preko “ZUM“ platforme sakupljeno je više od 20 000 norveških kruna ili 4.000 eura u akciji Škole a sredstva su namijenjena za lečenje Gavrila Đurđevića iz Kragujevca.

Foto: Privatna arhiva

Gavrilo boluje od spinalne mišićne atrofije i koje je ujedinio Srbiju i dijasporu u nameri da se, za njegovo lečenje, sakupi novac za najskuplji lijek na svijetu, američku Zolgesmu, do danas jedinu gensku terapiju koja može spasiti život osmomjesečnom Gavrilu.

Pored humanitarne intencije, aukcija je, istovremeno, bila i svojevrsna smotra znanja i prezentacija učeničkih postignuća u tekućoj školskoj godini, kaoi slikovit dokaz da su pedagoško pregalaštvo u inostranstvu i misija očuvanja i njegovanja srspkog identiteta, jezika, kulture i tradicije, zajednička i sveta obaveza svih iseljenika i matice.

Foto: Privatna arhiva

Vaskršnje pesme, zavičajna poezija, izabrani domaći zadaci i čitanje ćirilice, osvojili su učesnike Aukcije među kojima su, osim ćaka i roditelja, te članova rodbine nastanjene u Srbiji, bila prisutna koordinatorka nastave na srpskom jeziku za Evropu i Južnu Afriku, Biljana Bukinac, predstavnici Crkvenog odbora Crkve Svetog Dimitrija Solunskog iz Kristiansanda, kao i predsednica udruženja Srba “ Ivo Andrić“ iz Stavangera.

Da sve potekne u dobrom raspoloženju i duhu nadmetanja, pobrinuli su se voditelji aukcije nastavnica Vanja Spahić i otac Relja Banćević, a uz veliku podršku i pomoć članova Saveta roditelja Vladimira Svrzića i Snežane Erceg.

Foto: Privatna arhiva

Utisci su se saželi u jedinstvenu, nedvosmislenu poruku:
“Pomoć drugome i ljubav prema bližnjemu najvažnije su hrišćanske lekcije!Naše je samo ono što drugima damo!Neka srca kucaju za domovinu!“

Akcija je realizovana kroz inicijativu Dopunske škole na srpskom jeziku iz Kristiansanda koju organizuje Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Srbije i uz podršku Parohije Svetog Dimitrija Solunskog u Kristiansandu i uz logističku pomoć humanitarne organizacije Nada-Håp iz Osla,koja pomaže deci na Balkanu i koja je, u okviru akcije za Gavrila do danas sakupila 140 000 norveških kruna.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More