Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u Zagrebu: Vodič za obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici

Foto: Wikipedia
328

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u Zagrebu predstavilo je vodič za obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici za učenike i roditelje pod nazivom: “Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine”.

“Srpska nacionalna manjina ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i pismu, pa smo u tom smislu realizovali nekoliko modela – model A gde se celokupna nastava odvije na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, model B u kojem se na srpskom jeziku odvija nastava predmeta značajnih za istoriju, jezik i kulturu, koa i ono što nam je u fokusu i interesu – model C u kojem se kao dopunska nastava izučavaju sadržaji vezani za nacionalnu kulturu, pismo i jezik”, izjavio je potpredsednik tog udruženja Siniša Tatalović.

Dodao je da uz sve to postoji i dopisna nastava, kao i dugogodišnji projekt letnje škole na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Prema njegovim rečima, brošura ima svrhu da upozna roditelje potencijalnih učenika da se njihova deca mogu školovati na svom jeziku i pismu, kao i da na taj način mogu čuvati i razvijati svoj identitet.

“Nastava srpskog jezika i ćirilice do sada je bila posao koji nije bio dovoljno usklađen između tri aktera – škole, roditelja i ”Prosvjete”, koja mora biti motivator i jednih i drugih da se lakše okupe oko zajedničkih interesa, pronađu zajednička rešenja i da se što više roditelja odluči da upisuju decu na C program”, precizirao je Tatalović u izjavi za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Upitan o broju učenika, Tatalović je rekao da broj učenika pada, kao što je to slučaj kod većine nacionalnih manjina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More