Mađarska najavljuje istupanje iz programa nabavke vakcine EU: Pravila za ulazak u Austriju nejasna!

Foto: Unsplash/ Mihaly Koles
754

Neophodni su pregovori sa Austrijom pošto su pravila za ulazak u tu zemlju u vezi s vakcinacijom ruskom vakcinom Sputnjik V nejasna, ocenio je danas mađarski ministar Gergeli Guljaš i najavio je istupanje Mađarske iz zajedničkom programa nabavke vakcina EU.

On je na konferenciji za štampu kazao da postoje neslaganja između zvaničnog obaveštenja i izjave ministra zdravlja Austrije Volfganga Mikštajna.

Podsetio je da na zvaničnom sajtu Austrije stoji da je imunizacija uslov za ulazak iz Mađarske u Austriju, dok ministar Mikštajn, ukazuje Guljaš, kaže da se prihvataju samo vakcine odobrene od Svetske zdravstvene organizacije i Evropska agencije za lekove.

Sputnjik, dodaje, nema takvu dozvolu, i prema njegovim rečima bilo bi čudno da se ne prihvati, prema dosadašnjim istraživanjima, najefektivnija vakcina.

Kako Guljaš polazi od toga da Zeleni paš EU neće biti spreman za primenu pre jula, ističe da samo bilateralni dogovori mogu obezbediti slobodu putovanja.

Preneo je dalje da će Mađarska istupiti iz programa zajedničke nabavke vakcina EU, naveo da će njegova zemlja do kraja 2022. imati na raspolaganju više od deset miliona doza vakcina, te dodao da se smanjuje spremnost na vakcinaciju.

U Mađarskoj je do sada 4,8 miliona građana vakcinisano, od kojih 2,8 miliona je dobila i drugu dozu vakcine.

Ministar je najavio da će petomilionitom dozom, koja će biti data do vikenda, mađarski premijer Viktor Orban najaviti popuštanja epidemioloških mera.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More