Drastično opalo poverenje u vlade zemalja Evropske unije zbog pandemije

Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
356

Podrška građana Evropske unije njihovim nacionalnim vladama drastično je opala otkako je započela pandemija kovida-19, iako je sam evropski blok zadržao poverenje građana, prema rezultatima ankete koju je sprovela evropska agencija Eurofound. Građani u 26 od 27 zemalja članica EU izrazili su manje poverenje u svoje nacionalne vlade nego u martu prošle godine, kada se počelo sa uvođenjem lokdauna povezanih sa kovidom-19, navodi se u istraživanju Agencije EU za pobojšanje životnih i radnih uslova (Eurofound), a prenosi agencija Rojters.

Savet EU usvojio preporuku za ublažavanje restrikcija za putovanja iz trećih zemalja!

 

Međutim, izuzetak je Danska, u kojoj je poverenje građana ostalo na istom nivou. Studija je pokazala i da je poverenje u sam evropski blok generalno veće nego u nacionalne vlade, čak i nakon oštrih kritika upućenih na račun Evropske komisije zbog kašnjenja u nabavci i isporuci vakcina protiv kovida-19.

Istraživanje se baziralo na tri runde anketiranja na uzorku od ukupno 138.629 ljudi. Građani Bugarske, Hrvatske, Češke, Kipra, Grčke i Poljske, iskazali su znatno nižu podršku svojim vladama nego pre godinu dana. Istovremeno, u Austriji je zabeležen gotovo najveći pad podrške u proteklih godinu dana, pokazalo je istraživanje. Danska i Finska su zemlje sa najviše poverenja u nacionalnu vladu.

Studija je, takođe, potvrdila istorijski trend po kojem Evropljani više veruju EU kao organizaciji nego svojim nacionalnim vladama.

Građani u Francuskoj, Mađarskoj, Malti, Portugaliji, Rumuniji i Španiji, naveli su da sada više veruju EU nego na početku pandemije, iako je ta podrška opala u Nemačkoj.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More