Stranci će od sada lakše dolaziti do radne vize za Srbiju (FOTO)

foto: FOTO TANJUG/ TANJA VALIC
380

Sa radom je počeo novi portal eKonzulat, koji će stranim državljanima omogućiti digitalizovano podnošenje zahteva za vizu tip D, odnosno radnu vizu za Srbiju.

To je prva elektronska usluga Ministarstva spoljnih poslova, i dostupna je u 95 diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno ambasadama i generalnim konzulatima Srbije.

Predstavljanju eKonzulata u Kancelariji za IT i eUpravu, prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je istakao da je reč o modernizaciji važnog segmenta aktivnosti DKP-ova, i da je to prekretnica u funkcionisanju Sistema.

Nemačka ograničava broj radnih viza za Balkan?

 

“eKonzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strance je prva elektronska usluga MSP-a. Mogu da obećam da je ovo prva, ali ne i poslednja e-usluga”, rekao je Selaković.

On je naveo i da je ovaj potez važan za dalji proceš razvoja države, i dobar signal u kome se pravcu kreće država, koja postaje magnet za ozbiljne strane kompanije koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.

“Cilj Ministarstva spoljnih poslova je da sprovede digitalzaciju svih poslova DKP-ova kod kojih je to moguće”, rekao je Selaković.

FOTO:TANJUG/ TANJA VALIC

Direktor Kancelarije za IT I eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da sus ama registracija I prijava jednostvne, te da je ovo prvi put da su usluge javne uprave okrenute i stranim državljanima, koji, nakon registracije, postaju e-građani Srbije.

Pri registraciji, potrebno je prvo da se unesu osnovni podaci, lični – ko aplicira, članovi porodice, zanimanje, zatim se dostavljaju podaci o putnoj ispravi sa kojom neko namerava da dođe, zatim o vizi, kao i u koji DKP želi da dođe, te kopija pasosa, pozivno pismo.

“Nakon ovoga kompletna komunikacija sa DKP-om se nastavlja elektronski I strain državljani samo treba da dođu do diplomatskog predstavništva kada treba vizu D da dobiju u pasošu”, rekao je Jovanović.

On je naveo i da će eKonzulat olakšati I posao zaposlnih u DKP-ovima, bez papia, dokumenata.

Jovanović je ukazao I da stranac, kada želi da se zaposli u Srbiji, apliciranjem za radnu vizu, dobija ID broj, koji se automatski iz MSP prosleđuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pa poslodavac paralelno može da pokrene postupak za radnu dozovlu.

“Ovo je neverovatno važno, da bi mogli što pre da počnu da rade”, dodao je Jovanović i dodao da viza D traje do 180 dana, a da je u toku faza digitaliacije postupka dobijanja i boravišta, što bi trebalo da bude pokrenuto to kraja maja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More