Austrijske vlasti osujetile planove: Antikoronaši planirali nasilje protiv policije

foto: Youtube Printscreen
388

Austrijske vlasti osujetile su planove antikoronaša da napadnu policiju.

Naroužana grupa lica koja negira postojanje korona virusa planirala je, kako je pokazala istraga, terorističke napade na policiju. Ova grupa, koja se dogovarala preko platforme Telegram, bila je naoružana bombama, molotovljevim koktelima, ali i puškama i pištoljima. Tokom pretresa stanova u Beču, Donjoj i Gornjoj Austriji, Štajerskoj i Forarlbergu pripadnici Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pronašli su i šlemove, pancirne prsluke, i na hilljade metaka, paravojne uiforme, puške i pištolje.

Protest na ulicama Beča, izbili sukobi između učesnika i policije

 

Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog sumnje na umrežavanje radi kriminalne zavere. Sve osobe sa radikalne scene protiv kojih su podnete prijave, i dalje su na slobodi, što se obrazlaže time da je blagovremenim otkrivanjem otklonjena opasnost od izvođenja krivičnog dela. Inače, kako smatraju istražni organi, njihov je plan bio da izazovu sukobe na ulicama Austrije.

Preko Telegrama radikalni antikoronaši su iznosili svu svoju mržnju protiv države, otvoreno su, smatrajući da su bezbedni, govorili o napadima na policiju tokom protesta protiv korona mera.

Napade su planirali su za prošli vikend, kada su održani protesti antikoronaša u Beču, ali je to policija uspela na vreme da osujeti.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer izrazio je zabrinutost zbog otvoreno prikazane spremnosti na nasilje protiv policije.

„Gotovo je neverovatno šta su planirali. Zahvaljujući istrazi razotkrivena je kriminalna mreža. Njeni članovi moraju biti kažnjeni svom težinom pravne države“, poručio je on. Nehamer je istakao da veliki broj pronađene municije i oružja pokazuje koliki potencijal opasnosti je pretio od ove grupe. Prema njegovim rečima njihova paravojna oprema podseća na terorističko udruživanje.

Inače, proteste protiv restrikvinih mera već duže zloupotrebljava neonacistička scena Austrije, koja poziva na nasilje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More