Ambasador u Bernu POJASNIO šta znači to što je Švajcarska skinula Srbiju sa “crvene liste”

417

Švajcarske vlasti skinule su Srbiju sa takozvane crvene liste, čime su ukinule karantin za povatak iz Srbije, ali to važi samo za lica sa boravkom u Švajcarskoj, izjavio je ambasador u Bernu Goran Bradić.

Proteklih dana, nakon što je objavljena nepotpuna vest o skidanju sa crvene liste, Ambasada Srbije u Bernu dobila je veliki broj poziva i mejlova sa molbom za pojašnjenje uslova za dolazak u Švajcarsku.

“Još uvek nije moguće turističko putovanje. Skidanje sa crvene liste omogućava našim ljudima sa boravkom da mogu iz Srbije da se vrate u Švajcarskoj bez da moraju u desetodnevni karantin, koji su mogli da prekinu posle sedmog dana uz testiranje o sopstvenom trošku”, objasnio je Bradić za Tanjug.

U Švajcarskoj postoje dve liste, vezane za uslove ulaska u zemlju.

Jedna je lista koju izdaje Savezna služba za zdravlje (BAG) koja određuje da li je neka regija, teritorija, zemlja na crvenoj listi u skladu sa incidencijama na svakih 14 dana i drugim kriterijumima.

Drugu listu utvrđuje Savezni sekretarijat za migracije, koji određuje uslove za ulazak u Švajcarsku nakon putovanja u druge zemlje.

BAG je odlučio da skine Srbiju sa crvene liste, ali Savezni sekretarijat za migracije i dalje „drži“ Srbiju na listu zemalja iz kojih nije moguće ući, ako ne posedujete boravak u Švajcarskoj.

„Ljudi koji dolaze iz Srbije u Švajcarsku, a imaju boravak, ne moraju više u karantin i ne treba im negativni PCR test, sem ako putuju avioprevozom, jer aviokompanije zahtevaju negativan test“, ponovio je Bradić.

Takođe je istakao da je putovanje u privatne svrhe, bez boravišta, moguće samo uz izuzetno opravdane svrhe, kao što su lečenje, neodloživi poslovni sastanak i slično.

Skidanje sa crvene liste BAG olakšava građanima srpskog porekla povratak u Švajcarsku sa boravka u Srbiji.

Obavezan karantin bio velika prepreka za putovanje u otadžbinu, zbog posla, jer bi morali uzeti u obzir desetodnevni karantin u planiranje svog putovanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More