“Svaki put kada bi obukao odelo i kravatu…” Princ Hari nikad otvorenije o životnim traumama, braća zajednički optužili medije za smrt majke (FOTO)

Foto: Tanjug/Apple via AP
172

Vojvoda od Saseksa rekao je da je svojevremeno svakog dana pio velike količine alkohola pokušavajući da se izbori sa traumom zbog smrti majke.

Princ Hari je priznao i da je deceniju posle smrti princeze Dajane bio spreman da uzima lekove kako bi ublažio bol.

Vojvoda je razgovarao sa američkom voditeljkom Oprom Vinfri u novoj seriji o mentalnom zdravlju.

Govorio je i o anksioznosti i napadima panike sa kojima se suočavao kao član kraljevske porodice, kao i o sahrani princeze Dajane.

Dajana, princeza od Velsa, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine pokušavajući da pobegne od fotoreportera.

U novoj seriji The Me You Can’t See na Epl televiziji, princ Hari je da mu je period od 28. do 32. godine života bio “noćna mora” i da se tada borio sa anksioznošću i napadima panike.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Martin Cleaver, File

“Jednostavno, mentalno sam bio u veoma lošem psihičkom stanju”, kazao je on.

“Svaki put kada bi obukao odelo i kravatu… Morao sam da igram ulogu, namestio bih izraz lica za javnost i gledajući se u ogledalo rekao sebi – Idemo”.

Preznojavao bi se i pre nego što je izlazio iz kuće.

“Bio sam spreman da pijem, da uzimam lekove, da pokušavam da radim razne stvari samo da se ne bi osećao onako kako sam se osećao u tom periodu”.

Rekao je i da je petkom ili subotom uveče umeo da popije količinu alkohola za nedelju dana.

“Nisam to radio zbog uživanja, već sam pokušavao nešto da sakrijem”.

Princ Hari je na sahrani majke hodao iza kovčega zajedno sa bratom, ocem, ujakom i dedom.

“Ono čega se najbolje sećam su zvuci konjskih kopita. Kao da sam bio van mog tela i radio ono što su drugi očekivali.

“Pokazivao sam samo deseti deo onoga što osećam – To je bila moja mama, a vi je nikada niste ni upoznali”.

Foto: Tanug/ Peter Nicholls/Pool Photo via AP, File

Tridesetšestogodišnji princ Hari godina već aktivno vodi brojne kampanje koje podstiču ljude da razgovaraju o mentalnom zdravlju, a u poslednje vreme i sam detaljno sve više priča o ličnim iskustvima.

U martu je Opra Vinfri intervjuisala princa Harija i njegovu suprugu Megan, a jedna od glavnih tema bila je kako je život u britanskoj kraljevskoj porodici uticao na njihovo mentalno zdravlje.

Princ Hari je prošle nedelje u podkastu rekao da je odlučan da “prekine krug bola” koji je kao dete osetio na sopstvenoj koži.

Rekao je da želi da njegova deca odrastaju na drugačiji način i otkrio da je išao na terapiju.

Vojvoda od Saseksa rekao je da je najsrećniji bio tokom 10 godina provedenih u vojsci jer tada nije imao “poseban tretman”.

Napustio je vojsku sa 30 godina, a zatim upoznao buduću suprugu Megan.

Princ Hari je rekao da su mu prethodno članovi porodice rekli da “samo igra igru i da će mu život biti lakši”.

“Ali ja sam povukao đavolski mnogo toga na mamu. Osećam da sam van sistema, ali sam nekako i dalje zaglavljen u njemu.

Jedini način da se oslobodite i izađete odatle je da kažete istinu”.

Vilijam i Hari: Naša majka je prevarena

Princ Vilijam i Hari oštro su osudili BBC zbog intervjua Martina Bašira sa njihovom majkom, princezom Dajanom iz 1995. godine, a koji je voditelj dobio na prevaru.

Za ovaj intervju Bašir je lažirao dokumenta, kako bi ga uopšte i dobio, a sam način vođenja intervjua bitno je uticao na ono što je rekla Lejdi Di. Princ Vilijam je dodao da je tužan što korporacija (BBC) ranije nije pravilno istražila žalbe i da njegova majka nikada nije znala da je prevarena.

Lord Dajson, penzionisani sudija koji je vodio istragu rekao je: “Bašir je ozbiljno prekršio pravila BBCa rugajući se lažnim bankovnim izvodima da bi dobio pristup princezi. Pokazao je lažne dokumente princezinom bratu, kako bi stekao i njegovo poverenje”.

Bašir je uspeo da nagovori princezu da pristane da da intervju, a kako se medijsko interesovanje za emisiju povećavalo, BBC je prikrivao ono što je saznao o tome kako je Bašir obezbedio intervju. Lord Dajson je rekao da ovo “nije u skladu sa visokim standardima integriteta i transparentnosti koji su njegov zaštitni znak”. U pismu princeze Dajane iz 1995. godine – objavljenom kao dokaz – kaže se da se “ne kaje” zbog intervjua sa Baširom.

Šta je princeza Dajana rekla u intervjuu?

U intervjuu je princeza slavno rekla: “Bilo nas je troje u ovom braku”. Bilo je to prvi put da je neko iz kraljevske porodice tako otvoreno govorio o životu u palati – gledaoci su pažljivo pratili kako govori o svom nesrećnom braku sa princom Čarlsom, njihovim poslovima, najintimnijim detaljima porodice… Ledi Di je tada i priznala: da ima aferu, saopštila da se zbog afere princa Čarlsa sa Kamilom Parker-Bouls (danas njegovom suprugom, vojvotkinjom od Kornvola) osećala bezvrednom, otkrila da je imala bulimiju i da je povređivala samu sebe, nagovestila da princ Čarls možda neće biti sposoban da se prilagodi ulozi kralja i rekla da je osoblje princa Čarlsa pokrenulo kampanju protiv nje.


U svom izveštaju od 127 stranica, sudija je takođe kritikovao ponašanje Tonija Hola, bivšeg generalnog direktora korporacije, koji je optužen za propuste i “veoma neefikasnu” istragu. Kao tadašnji šef BBC, bio je svestan da je Bašir rekao “ozbiljne i neobjašnjive laži” o tome šta je uradio da bi nagovorio princezu da razgovara s njim. A kada su drugi mediji počeli da postavljaju pitanja o tome kako je BBC osigurao ekskluzivu za svet, Dajson je rekao da je korporacija “zataškavala” ono što je znala.

“Bez opravdanja, BBC nije udovoljio visokim standardima integriteta i transparentnosti koji su njegovo obeležje“, navodi se u izveštaju.

U svojoj izjavi, princ Hari je rekao: “Naša majka je bila neverovatna žena koja je svoj život posvetila službi. Bila je izdržljiva, hrabra i nesumnjivo iskrena. Učinak talasa kulture eksploatacije i neetičnih praksi na kraju joj je oduzeo život. Onima koji su preuzeli neki oblik odgovornosti, hvala vam. To je prvi korak ka pravdi i istini. Ipak, ono što me duboko brine je da su ovakve prakse i danas široko rasprostranjene”.

“Moja majka nije znala da je prevarena”

Vilijam je na to dodao: “Mislim da je varljiv način na koji je intervju dobijen bitno uticao na ono što je moja majka rekla. Intervju je bio glavni doprinos pogoršanju odnosa mojih roditelja. Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspesi BBC značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sećam iz poslednjih godina s njom. Ali ono što me najviše rastužuje je to što bi, da je BBC pravilno istražio žalbe i zabrinutosti koje su prvi put pokrenute 1995. godine, moja majka znala da je prevarena. Nije me izneverio samo Bašir, već i lideri BBC. Ovi propusti, koje su utvrdili istraživački novinari, nisu izneverili samo moju porodicu, izneverili su i javnost”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Style Watch (@royalstylewatch)


Intervju iz 1995. godine učinio je Bašira zvezdom nakon što je publika od skoro 23 miliona slušala kako Dajana otkriva detalje svog života. Voditelj je i lažnim bankarskim dokumentima ubedio njenog brata da mediji plaćaju saradnike porodice za informacije – u pokušaju da obezbedi senzacionalniji i razotkrivajući intervju.

“Izvinio sam se tada“, rekao je Bašir u izjavi i dodao: “Bila je to glupa stvar zbog koje duboko žalim.“ Međutim, Bašir, koji je napustio BBC prošle nedelje, insistirao je na tome da bi se Dajana obavezala na intervju bez obzira na prevaru. Dison je zaključio da je princeza “bila oduševljena idejom televizijskog intervjua” sa “bilo kojim iskusnim i uglednim voditeljom”. BBC ima rukom napisanu Dajanina belešku u kojoj se navodi da dokumenti nisu učestvovali u njenoj odluci da učestvuje u intervjuu.

“Ponavljam da bankarski izvodi nisu imali nikakvog uticaja na lični izbor princeze Dajane da učestvuje u intervjuu“, rekao je Bašir.

Lord Grejdž, koji je bio predsednik BBCa između 2004. i 2006. godine, rekao je da je BBCovo “zataškavanje“ bilo gore od Baširovog ponašanja i dodao: “Trebalo je 25 godina da se sazna istina”. Korporacija je takođe vratila svaku nagradu koju je dobila za intervju, uključujući i Baftu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DH/Les Sports + (@dh_lessports)

Izvor BBC na srpskom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More