Dačić: Zapad traži da ne iritiramo Albance

Foto:Tanjug
370

BEOGRAD – Zapadne zemlje traže od Srbije da obustavi diplomatsku akciju kojom uspešno uspeva da utiče na države koje su priznale Kosovo da taj stav preispitaju i ponište, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za sutrašnje Večernje novosti.

„Albanska strana se žali zapadnjacima na mene, a Zapad traži da prestanemo sa tim jer to iritira Albance i, kao, šteti dijalogu, dok su njihova lobiranja za nova priznavanja i članstva u međunrodnim organizacijama u redu“, rekao je Dačić.

On je u nedelju posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Grenade, ostrvske države u Srednjoj Americi, rekao da je ta zemlja poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, što znači i priznavanje Kosova kao nezavisne države.

Dačić je za Novosti kazao da je to još jedan veliki rezultat ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već u shvatanju tog problema, da se on može rešiti samo dijalogom, a ne, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena.

„I prilikom glasanja za njihovo članstvo u Interpolu videće se da ta stvar nije rešena i da je lažna lista Prištine o broju država koje priznaju Kosovo. Pošto, navodno, imaju toliki broj država, onda se može očekitvati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti“, rekao je Dačić.

On je kazao da ako Kosovo stvarno misli da laže, neka pogleda ko će za njih glasati.

Kako navode Večernje novosti, namera Beograda ostaje da broj priznavanja „takozvanog Kosova“ padne ispod 100 do kraja godine.

Kosovo trenutno, prema navodima tog lista, priznaju 102 zemlje, nakon devet poništenih oduka za godinu dana.

Prvobitne pozicije korigovao je Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Liberija, Lesoto, Dominika i Grenada.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More