Od jula Evropska unija uvodi digitalne kovid sertifikate, Srbiji se otvara put?

Foto: Unsplash/ Sara Kurfess
775

Od 1. jula Evropska unija uvodi Digitalne kovid sertifikate koji bi trebalo da obezbede povratak fundamentalnog prava slobode kretanja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.

U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju ”tri tipa sertifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od kovida, da će biti besplatni za sve građane EU i izadavaće se u digitalnoj i papirnoj formi.

”Ovo je istorijski trenutak”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Rejnders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od ”dodatnih restrikcije za one koji poseduju ove pasoše”, kao i da umesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove.

”Kada je reč o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove, a na zemljama članicma je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u sertifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Rejnders.

Do 1. jula na nivou EU uspotaviće se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provere validnost sertifikata bez obzira gde su izati u Uniji.

Kada je reč o sertifikatima o vakcinaciji koji su izdati od strane trećih zemlja, uključujući i Srbiju, u Komisji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju sertifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljma članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Digitalni sertifikati koji otvaraju granice Evrope spremni do juna

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More