Beč dobija novo „gigantsko kuvalo“

Foto: Merlin Bartholomäus
308

Grad Beč je započeo izgradnju novog „Power-to-Heat“ postrojenje pored spalionice Špitelau. Kao neka vrsta gigantskog kuvala postrojenje će da pretvara višak ekološke struje iz mreže u toplotnu energiju. Cilj je da se iskoristi sva raspoloživa energija, a udeo obnovljive toplotne energije kao i stabilnost električne mreže poveća. Planirano je da pogon bude pušten u rad u proleće 2022. godine.

Postrojenje će da raspolaže sa dva protočna bojlera jačine pet megavata koji će raditi nezavisno jedan od drugog. Ukoliko u električnoj mreži dođe do stvaranja viška električne energije ona se prenosi preko mreže „Austrian Power Grid“ u novo postrojenje. Ono se aktivira u roku od nekoliko minuta, preuzima višak energije i korsti je za zagrevanje vode do temperature od 155 stepeni celzijusa. Voda se zatim uvodi u mrežu za daljinsko grejanje i direktno koristi u bečkim domaćinstvima.

Foto: Wien Energie

Na krovu postrojenja će biti uređen prostor za odmor i baštovanstvo za zaposlene gde će ubuduće moći zajedno da sade paradajz, papriku i začine. Ozelenjavanje prostora će dodatno značiti i borbu protiv toplotnih ostrva u gradu.

„Power-to-Heat postrojenja su veoma značajna za zaštitu klime. U slučaju jakog vetra vetroelektrane često proizvode više energije nego što je u tom trenutku neophodno. Sa ovim postrojenjem ćemo moći višak struje da pretvorimo u toplotu, sačuvamo i raspodelimo“, izjavio je Mihael Štrebl, predsedavajući rukovodstvom bečke kompanije Wien Energie.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More