OEBS posle posete srpskoj svetinji: Zemljište koje pripada Dečanima da bude registrovano kao manastirsko

Foto: Youtube/printscreen
193

Misija OEBS-a u Prištini očekuje da zemljište koje pripada pravoslavnom manastiru Visoki Dečani bude registrovano kao manastirsko, u skladu sa zakonom, saopštila je danas Misija nakon posete njenog šefa Majkla Davenprota toj srpskoj svetinji.

Episkop Teodosije razgovarao sa Majklom Davenportom o opstanku SPC na Kosovu i Metohiji!

Misija OEBS-a je na zvaničnom Tviter nalogu izrazila podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu.

„Ambasador Majkl Devenport posetio je prelepi manastir Dečani i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem. OEBS na Kosovu podržaće Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu. Očekujemo da će susedno zemljište biti registrovano kao manastirsko vlasništvo u skladu sa vladavinom zakona“, navodi se u saopštenju.

Međunarodna zajednica je u više navrata pozvala je opštinu Dečani i vladu u Prištini da sprovedu odluku kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom je Visokim Dečanima priznato vlasništvo nad više od 24 hektra zemljišta.

Vladika Teodosije: Pokušaj prisvajaja naših crkava

Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas da talas zahteva prištinskih zvaničnika da se srpski pravoslavni hramovi na Kosovu i Metohiji izuzmu iz međunarodne zaštite, predstavlja pokušaj njihovog prisvajanja.

“Mi smo danas svedoci nečega vrlo paradoksalnog, da drugi prisvajaju naše hramove. Zašto to čine? Zato što nemaju svoje i onda im je potrebno da prisvajaju ono što nije njihovo da bi tako gradili svoj identitet, da bi na taj način pokazivali da i oni, eto, imaju kuturu”, rekao je vladika u besedi u crkvi Svetog Nikole u Prištini, nakon liturgije koju je služio povodom crkvene slave.

Poručio je da se zna, ne od juče, nego vekovima, kome pravoslavni hramovi na KiM pripadaju, ali da one koji pokušavaju da prisvoje pravoslavne crkve niko ne sprečava da dolaze u njih, preneo je RTS.

“Ali ovi hramovi, kao i ovaj u kome se molimo, kao što su i Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i manastir Devič, oni imaju svoju istoriju, svoj identitet. I zna se ko ih je podigao i zašto ih je podigao. Ne da bi oni bili samo spomenici, da bi se neko hvalio njima, njihovom lepotom i veličinom, nego da oni budu dom molitve”, naveo je vladika Teodosije.

On je podsetio da se u “našim hramovima molimo ne samo za sebe, nego za sve ljude, i današnja liturgija koju smo primili Bogu u ovom gradu i svuda širom KiM i širom sveta gde se danas služi, liturgija se prinosi za sve ljude, za ceo svet, za svu stvar Božiju, da se sve osvešta”.

“Prizivamo mir, prizivamo ljubav i na taj način svedočimo ko smo i šta smo. Ali mi se tog svakako ne bojimo, niti tome pridajemo veliki značaj, šta neko priča, neutemeljeno, priča radi priče, ali svi drugi izvori, istorijski govore da naše haramove i naše služenje i boravak u njima i život naš na KiM potvrđuje da su ti hramovi dom molitve i da nam pripadaju i da će tako biti i u budućnosti”, istakao je vladika.

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole u Prištini prisustvovalo je nekoliko stotina vernika, što raseljenih i malo onih koji su ostali da žive u tom gradu, što onih iz Gračanice i okolnih srpskih sredina.

“Mi smo blagodareni svima vama koji ste došli ovde da to posvedočimo. Da ono što su naši preci gradili i ono što su oni činili da mi to danas činimo. Nema drugog puta koji možemo hoditi a da stignemo na pravi cilj do gospoda. I tako ćemo proslavaiti Boga a tako će i Bog na sačuvati i proslaviti u ovom životu”, podvukao je vladika Teodosije.

Domaćin slave bio je Dejan Radenković, koji je sa porodicom nakon sukoba 1999. godine bio prinuđen da napusti Prištinu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More