Jedan od najpoznatijih francuskih šansonjera Šarl Aznavur dobio bistu u kvartu u kome je živeo kao dete (FOTO+VIDEO)

135

Gradonačelnica Pariza An Idalgo otkrila je bistu francusko-jermenskog pevača Šarla Aznavura u kvartu gde je on živeo kao dete u glavnom gradu Francuske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tatev Darbinyan (@tatev4227)

Bronzanu bistu urađenu na osnovu kalupa koji je 1964. napravila skupltorka Alis Melikijan, povodom prve posete umetnika Jermeniji, poklonila je Fondacija Aznavur gradu Parizu u oktobru 2019. godine, godinu dana posle smrti pevača.

Bista je otkrivena na datum njegovog rođendana, 22. maja 1924, na trgu Odeon u latinskom kvartu, gde je pevač proveo svoje detinjstvo. Ceremoniji su prisustvovali, izmedju ostalih, i članovi njegove porodice i ambasadorka Jermenije.

Gradonačelnica je pozdravila njegovu „dugovečnost i izvanrednu karijeru“, njegovu ljubav za francusku prestonicu, ali takođe i njegovu podršku „jermenskom narodu“, posebno u sukobu oko Nagorno-Karabaha sa Azerbejdžanom.

Druga Aznavurova bista otkrivena je istovremeno u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha, rekao je Nikola Aznavur, sin pevača i suosnivač Fondacije Aznavur.

Idalgo je takođe pozvala na univerzalno priznanje jermenskog genocida počinjenog između 1915. i 1917. za vreme otomanskog carstva, kada su roditelji Šarla Aznavura pobegli.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More