Prva poruka Sulejmana Ugljanina nakon izbora za članove BNV

Foto:Youtube
353

Bošnjaci u Sandžaku i širom Srbije izabrali su članove Bošnjačkog nacionalnog vijeća, novi saziv u kom najveću podršku ima lista “Samoopređeljenje“, rekao je sinoć nosilac liste Sulejman Ugljanin.

„Vijeće ne pripada ni jednoj političkoj opciji i vijećnici će raditi kao jedan tim“, rekao je on sinoć posle izbora.

Prema njegovim rečima, BNV je „bošnjačko javno dobro“ čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava.

Kaže i da su to najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada bivše SFRJ zato što Bošnjaci u Srbiji, kako tvrdi, „imaju mnogo nerešenih pitanja i veliki broj problema“.

Navodi i da Vijeće ima zakonska ovlašćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice rešava „nagomilane probleme“.

„Mi ćemo zajedno sa listom “Vakat je“ zajednički da zastupamo interese Bošnjaka. Ostallim učesnicima ostaje da uđu u sastav bošnjačke narodne skupštine i da zajednički rešavamo probleme“,zaključio je on.

Prema nezvaničnim rezultatima, na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće na nivou Sandžaka vodi lista „Samopredeljenje“, sledi „Matica Bošnjačka“ a treća je lista „Vakat je“, javlja RTV Novi Pazar.

Nosilac liste „Samopredeljenje“ je Sulejman Ugljanin, „Matice Bošnajčke“ Muamer Zukorlić, a „Vakat je“ Sait Kačapor.

Prema informacijama te TV stanice, Ugljaninova lista je osvojila 14 mandata, Zukorlićeva 13, a Kačaporova osam.

Inače, Ugljaninova lista samostalno nema većinu, ali ima unapred potpisan sporazum sa Kačaporom koja Ugljaninu može da obezbedi većinu .

U Srbiji su juče održani izbori za članove nacionalnih Saveta nacionalnih manjina na kojima je 18 manjinskih zajednica svoje članove nacionalnih saveta biralo na neposrednim izborima, dok su četiri manjinske zajednice, i to hrvatska, crnogorska, ruska i makedonska, svoje predstavnike birale putem elektorske skupštine.

Iz RIK je saopšteno da je glasanje proteklo bez uočenih nepravilnosti i da je rok za utvrđivanje i objavljivanje izveštaja sa ukupnim rezultatima izbora je 96 časova od zatvaranja birališta, odnosno, 8. novembar u 20 časova.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More