U Austriji polemike u vezi daljeg popuštanja epidemioloških mera, evo i zbog čega

Foto: Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter
365

U austrijskoj vladi trenutno postoji spor kancelara Sebastijana Kurca i ministra zdravlja Volfganga Mikštajna u vezi daljeg popuštanja epidemioloških mera.

Povodom daljeg pada incidijencije, Kurc je u saopštenju podsetio da se vlada rukovodi motom „omogućiti onoliko sloboda koliko je moguće, onoliko oganičenja koliko je potrebno“ i najavio za naredni petak dalje razgovore o novim popuštanjima u junu i julu.

Kurc je pomenuo i mogućnost „skidanja“ zaštitnih maski.

Na to je reagovao ministar zdravlja kritikujući šefa vlade i rekavši da će maske morati da se nose još i naredne zime.

On, kaže, spreman je samo da razgovara o ukidanju obaveze nošenja maski na otvorenom.

Šef poslaničkog kluba Kurcove Narodne partije (OVP) August Veginger rekao je na to da se izjava Mikštajna može shvatiti tako da građani treba i tokom leta da nose maske.

„Taj kurs neće podržati OVP. Neophodno je osećati potrebe građana“, poručio je on.

Prethodno je i ministarka turizma Elizabet Kestinger kazala da se mora izaći u susret građanima pošto je postignut cilj smanjenja broja pacijenata na intenzivno nezi, kao i sve manji broj zaraženih.

Mikštajna podržavaju eksperti kao što je Armin Fidler koji smatra da ne treba dalje popuštati mere pre 1.jula, kako bi se analiziralo kako su se popuštanja odrazila na Austriju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More