“Svi su danas zagledani u Beograd, jer šaljemo dve jake poruke”: Studenti iz Tuzle se vakcinisali u Srbiji

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs
218

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” danas je organizovana vakcinacija 100 studenata završne godine Medicinskog fakulteta iz Tuzle, koji do kraja godine neće biti u prilici da se imunizuju u Bosni i Hercegovini, jer ne spadaju u prioritetnu grupu.

U toku dana oko 80 studenata iz Tuzle primiće AstraZeneka vakcinu, a prethodnih nekoliko dana, prvu dozu primilo je njih 20-ak.

Predsednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić, kao jedan od organizatora, kaže da mu je velika čast što je Beograd domaćin takvog okupljanja i izrazio zahvalnost Ministarstvu zdravlja koje je, kaže, imalo sluha za sve predložene akcije.

“Svi su danas zagledani u Beograd, jer šaljemo dve jake poruke. Prva poruka je vakcinacija mladih kako bi se pobedila korona, a druga je da mladi u regionu moraju da sarađuju i da ne budu opterećeni prošlošću”, rekao je Potparić novinarima.

Naveo je i da su za imunizaciju u Beogradu zainteresovani i studenti Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, pa će se, kaže, i sa njima stupiti u kontakt.

“Verujem da će Ministarstvo zdravlja izaći u susret i ostalim mladim ljudima iz regiona, jer se pokazalo da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu”, poručio je Potparić.

Njegov kolega iz Tuzle, student završne godine Medicinskog fakulteta i jedan od organizatora, Ahmed Pašalić, rekao je da se taj fakultet obratio Ministarstvu zdravlja Srbije sa upitom za vakcinaciju, te da im je pozitivan odgovor stigao u roku od 12 sati.

“Studenti medicine nažalost nisu svrstani u zdravstveni kadar, što je interesantna stvar. Sa Ministarstvom zdravlja Srbije dogovorili smo saradnju i ovo je bio naš jedini izbor da primimo vakcinu”, rekao je Pašalić.

Kaže i da u Bosni i Hercegovini ne bi bili vakcinisani do kraja godine, izražavajući zahvalnost što imaju priliku da to sada učine u srpskoj prestonici.

Studentkinja Belma Džuzdanović istakla je da je zadovoljna organizacijom vakcinacije u “Batutu”, kao i da su svi ljubazni.

Belma kaže da je na njihovom fakultetu velika zainteresovanost za vakcinaciju protiv korona virusa, posebno, dodaje, studenata završne godine koji su na kliničkom stažu u zdravstvenim ustanovama.

Njena koleginica Lejla Husić ocenjuje da je vakcinacija organizovana fantastično i da se ne čeka dugo.

“Volela bih da zahvalim Institutu ”Batut” i Beogradu, zato što je za nas vakcinacija izuzetno bitna. Svaki dan smo u kontaktu sa pacijentima i preporučila bih skeptičnima da obavezno prime vakcinu”, rekla je Lejla Tanjugu.

Nakon današnje vakcinacije, plan je, kako su organizatori preneli novinarima, da kolege iz Beograda i Tuzle zajedno posete znamenitosti srpske prestonice i uživaju u zajedničkom izletu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More