Beogradski “Karavan kulture” pohodi Srbe u Evropu

Dani Srbije u Rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu
220

“Pripreme su u punom jeku. Čim se sankcije za ulazak u države zapadne Evrtope skinu, mi krećemo sa “Karavanom kulture” u susret našim gastarbajterima!”

Ovo nam je poručio profesor Petar Gojković iz Pariza, član Saveza Srba Francuske i sekretar u Udruženju “Koreni”, koji se trenutno nalazi u Beogradu.

“Došao sam u Beograd da pripremim tim izvođača od 27 ljudi, koliko može da gostuje u evropskim državama i da utvrdimo program naše manifestacije, koja ima za cilj jačanja odnosa i kulutrni saradnju matice i dijaspore”, otkriva nam Gojković.

On je pokretač i organizator preko šest stotina kulturnih manifestacija kao što su Svetosavski bal, ,,Dana svetosavlja“, ,,Dana Srbije i srpske kulture u Parizu“, ,,Festivala dečjeg stvaralaštva“. Gojković je osnovao i Srpski radio dijaspore, a jedan je od pokretača obrazovnog centra ,,Jelena Anžujska“.

Pokušali smo sa saznamo kakav se program sprema za ovaj “karavan kulture”, koji kreće u poestu iz Beorada srpskom narodu u rasejanju.

Orkestar Svilen konac i solista Petar Gojković, desno

“Sada smo u završnim pregovorima i dogovorima da iz Beograda na put dug mesec dana pođe moja muzička grupa “Svilen konac”, nekoliko glumaca, izvođača monodrama i monokomedija, par pisaca, filmadžija i slikara. Posebno atraktivan je program naših modnih kreatorki i rukotvoraca. A dan nas u gradovima domaćinima sačekaju tamošnji umetnici i folklorne grupe, koje će upotpuniti naš program i učiniti ga bogatim i sadržajnim”, odgovara nam Gojković, posle telefonskih razgovora sa aktivnistima iz Ljubljane i Štutgarta.

“Karavan kulture” sa 27 članova, umetnika i kulturnih radnika, kreće autobusom “Fudeks” početkom juna. Prva stanica na ovom pohodu srpske kulture za Evropi biće glavni grad Slovenije.

“Mi smo 11. juna u Ljubljani,a narednih dana u Lendavi i Mariboru. Naš domaćin biće Saverz Srba Slovenije, sa kojim ćemo izvesti zajednički program. Potom putujemo za Beč, u kome ćemo sa Savezom Srba Austrije, da priredimo kulturnu predstavu u glavnom gradu, potom u Lincu. Već 15. juna smo u Nemačkoj, da bismo se susreli s anašim ljudima iz Štutgarta i Frankfurta. Domaći nće nam biti društvo “Prosvjeta””, govori nam Petar Gojković o vezama koje će ovo neobično putujuće kulturno društvo da razvije i ojača u srpskom rasejanju.

U Švajcarskoj će umetnici biti 17. i 18. juna da bi tri puta izlazili na scenu – u Bernu, u Cirihu i verovatno u Lozani. Dočekaće ih i sarađivati s anjima gospodin Stojan Stevanović, osnivač Udruženja “Koreni” i humanitarac, kao i grupa naših studenata, umentika amatera.

“Glavna manifestacija “Karavana kulture” iz matice u srpskoj dijaspori biće u Francuskoj od 20. do 24 juna. Na prostoru između Srpskog kulturnog centra i čuvenog Bobura u Parizu ćemo da ivedemo umetničlki program koji smo nazvali “Dan muzike”. Sa Savezom Srba Francuske i Ambasador Repubilke Srbije pokušaćemo da izvedemo i pozorišne kratke predstave u divnoj zgradi Rezidencije ambasadora Srbije u blizini Ajfelovog tornja. Ta zgrada je nažalost teško ruinirana nemarom prethodnih amabasadora, da Francuzi traže da im je vratimo. Ako Rezidencija ne bude osposobljena za rad, program ćemo da izvedemo u divnoj crkvenoj Sali hrama Svetog Save. Ako i tu ne budemo primljeni, pa izvešćemo naš program “Karavan kulture” u Centralnom parku Pariza,” priča nam pomalo ogorčen profesor Petar Gojković, koji na jesen planira u Parizuda održi Sajam književnika otadžbije i rasejanja.

Uz pomoć svojih pariskih prijatelja iz dve centralne opštine Gojković planira da ispred pariskog Bobure izvede sa Srbima i francuzima oproštajno kolo sa 300 igrača. Iz Pariza umetnici i kulturni radnici iz Srbije kreću 25. juna ka jugu Francuske, u Nicu, Lion i Kan, kako bi posetili i ostale francuske Srbe. Biće to prva zvanična poseta i manifestacija srpskih umetnika iz Beograda pred našim ljudima u ova tri grada.

Gojković je u jednom trenutku planirao da veliki srpski praznik dijaspore Vidovdan sa “Karavanom kulture” dočeka i proslavi u Lionu. Život je, međutim iznenadio i njega i njegove kulturnjake.

“Divni Srbi iz Trsta pozvali su nas da naš karavan gostuje kod njih i da zajedno održimo oproštajno veče i koncert “Karavana kulture”. Upravo se dogovaramo kako to najbolje da izvedemo, da ulepšamo dan najvećoj srpskoj koloniji u Italiji”, zaokružuje nam svoj program profesor Petar Gojković, koji je će Vidovdan, 28. jun Dan srpske dijaspore da proslavi sa udruženjem “Koreni” na manifestaciji Vidovdanski dani dijaspore u Nišu.

Kako kulturni radnik iz rasejanja Gojković je za dosadašnji rad dobio nekoliko priznanja, između ostalih, Zlatnu značku KPZS, plaketu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Specijalnu povelju Saveza Srba Francuske.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More