Očekuju ulazak u “zelenu fazu”: Slovenija pred otvaranjem, rekordno nizak procenat pozitivnih testova

Foto: Youtube printscreen Al Jazeera Balkans
219

U Sloveniji su u protekla 24 sata potvrđene samo 83 nove zaraze korona virusom, uz rekordno nizak procenat pozitivnih testova, pa vlada najavljuje da će od 1. juna, kada se očekuje ulazak u “zelenu fazu” epidemije, ukinuti i najveći deo preostalih restrikcija.

Sve je manji i broj umrlih od posledica virusa, pa je u toku jučerašnjeg dana zabeležen samo jedan smrtni slučaj.

Sedmodnevni prosek dnevnih zaraza trenutno iznosi 333, a da bi se prešlo u “zelenu fazu”, taj prosek mora da padne ispod 300, što se očekuje da će se dogoditi ove nedelje.

Da se epidemiološka situacija popravila u Sloveniji govori i to da je manje od 100 novih zaraza u jednom danu zabeleženo još 4. oktobra prošle godine, kad je procenat pozitivnih nalaza među testiranima bio 7,33 odsto.

Danas je počelo i dobrovoljno testiranje na korona virus učenika srednjih škola, koji se brzim antigenskim testovima testiraju kod kuće, što će se obavljati jednom nedeljno, prenosi Hina.

Prema novim podacima slovenačke vlade, do sada je bar jednu dozu vakcine primilo 36,5 odsto stanovništva, od čega ih je više od polovine vakcinisano Fajzer/Biontek vakcinom.

Obe doze vakcine do sada je primilo 19,4 odsto građana, dok je skoro 242.000 ljudi od početka epidemije bilo zaraženo korona virusom, zbog čega se dobar deo njih smatra zaštićenima.

Ministar zdravlja Janez Poklukar izjavio je da će se do leta zbog povećanja količina vakcina uspeti da se imunizuje većina stanovništva, da se nepoverenje prema vakcinisanju smanjuje, ali da kampanju vakcinisanja treba nastaviti kako bi se obezbedila dobra situacija pred mogući novi talas epidemije na jesen.

Sajmovi i poslovni skupovi, zabranjani u martu 2020. godine, od danas će biti ponovo dozvoljeni u Sloveniji.

Učešće na ovakvim skupovima biće dozvoljeno svima koji su preležali kovid-19, vakcinisani su ili imaju negativan test na korona virus, ali će na snazi ostati određene restriktivne mere, javlja STA.

Ove mere podrazumevaju 10 kvadratnih metara po učesniku, ali zabrana i dalje važi za maloletnike i osobe koje se otežano kreću i potrebna im je tuđa pomoć.

Isti propisi važe i za posete prodavnicama – 10, umesto dosadašnjih 20 kvadratnih metara po osobi, iako u tržnim centrima i dalje važi pravilo o 20 kvadratnih metara.

Hrana i piće se mogu konzumirati samo ako gosti sede za stolovima uz propisanu fizičku distancu, dok građani koji su preležali kovid-19 ili su primili prvu dozu vakcine do osam meseci nakon što su testirani pozitivno na korona virus nisu u obavezi da se redovno testiraju, u skladu sa važećim propisima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More