Danas Sabor SPC, prvi od izbora Porfirija za patrijarha

FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
197

U beogradskom Hramu Svetog Save danas će početi redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije “u opasnosti”.

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Joanikije: Prepuštam Saboru najbolje rešenje za mitropolita

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči današnjeg početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

Foto: Youtube Printscreen

“Budući da sveti kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izaberan novi mitropolit crnogorsko-primorski”, kazao je vladika Joanikije.

Joanikije, koji je se u javnosti pominje kao mogući naslednik mitropolita Amfilohija, kaže da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se, kako kaže, ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

“Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje”, rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Podsetio je da Sabor zaseda nakon dve godine i da će njime prvi put predsedavati novoizabrani patrijarh SPC Porfirije.

Vladika je rekao da je Sabor SPC u svom redovnom majskom zasedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More