Britanska manekenka preminula posle vakcinacije AstraZenekom! Na društvenim mrežama objavljivala kako se osećala danima (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Matthias Schrader
246

39-godišnja Britanka, model Stefani Dubois umrla je u kiparskoj bolnici nakon što je primila obe dozu vakcine Astra Zeneka, jer je došlo do komlikacije zgrušavanjem krvi.

Britanski model, koja je mesecima unazad radila i živela na Kipru,  javno je preko društvenih mreža pričala da se oseća veoma loše nakon vakcinisanja, rekavši da se osjećala “užasno” nakon druge doze. Dubois je 14. maja objavila da se probudila sa drhtajima celog tela, bolom u zglobovima, sa vrtoglavicom, glavoboljom i da se bori da diše.

Stefani je lečena u jedinici intenzivne nege Opšte bolnice Nikozija, a prvu dozu vakcine je primila 6. maja u odmaralištu Pafos na zapadnoj obali mediteranskog ostrva.

Danima kasnije se osećala loše, da bi 22. maja izgubila bitku, a na glavi je imala hematom, i bila je u komi pre smrti.


Brojni prijatelji i poslovni saradnicu se se oprostili od nje na društvenim mrežama.

Fotograf Marc Bergmann napisao je  „Stephanie je za mene bila mnogo više od samo modela, bila je otvorena prijateljica, ozbiljna i smešna osoba, a u svom poslu je pravi profesionalac. Nedostaja će mi, ali nadam se da ću je držati živom na svojim fotografijama, pričama o njoj i zauvek u svom srcu.“


Kiparske zdravstvene vlasti otvorile su istragu da bi utvrdile da li je „ozbiljna trombotična epizoda“ povezana sa ubodom AstraZeneke.

Kipar istražuje i četiri druga slučaja „blagog“ incidenta zgrušavanja krvi – od kojih su se tri dogodili nakon vakcinacije AstraZenekom i jedan nakon Fajzer vakcinom.

Neke zemlje su ograničile ili izbacile vakcine AstraZeneke iz nacionalnih kampanja vakcina zbog slučaja krvnih ugrušaka, iako EMA kaže da su koristi veće od rizika.

AstraZeneka je okosnica uvođenja vakcinacije na Kipru, gde su porodični lekari takođe dozvolili vakcinaciju stanovništa starijih od 20 godina.

Ali mnogi ljudi koji su se prijavili za ovu vakcinu odustali su i opredelili za druge injekcije.

Prema podacima „Naš svet u podacima“, Kipar je na trećem mestu u Evropskoj uniji po vakcinacijama po stanovništvu.

Gotovo 49 odsto odrasle populacije Kipra primilo je vakcinu protiv Covid-19, a 21 odsto je potpuno vakcinisano.

Izvor Dailymail
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More