Asošiejted pres piše o Hrvatskoj: Kakve maske, sve je opušteno, otvoreno…

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic
278

Hoteli, restorani i kafići dočekuju turiste u nadi da će uspešno započeti letnju turističku sezonu nakon godine lokdauna i brojnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa, piše Asošiejted pres (AP) u velikoj reportaži o Hrvatskoj.

AP ističe kako Hrvatska širokih ruku dočekuje strane turiste na svojoj jadranskoj obali, te je jedna od prvih evropskih država koje su ukinula većinu epidemioloških mera. Međutim, podsećaju da mogućnosti putovanja u Hrvatsku zavise od pravila u ostalim zemljama.

Najseverniji deo jadranske obale – Istra, poznat po šljunkovitim plažama, gustim borovim šumama, vinu i gastronomskim specijalitetima, poput tartufa, maslinovog ulja, kozjeg sira i pršute, spreman je za letnju sezonu. U restoranima se, doduše, ne poštuju previše ograničenja o dopuštenoj udaljenosti među stolovima, a građani, većinom, ne nose zaštitne maske na otvorenom.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

U reportaži ističu da broj novozaraženih u Hrvatskoj opada, zahvaljujući procesu vakcinacije. Doktori predviđaju da će do sredine leta biti vakcinisano 50 odsto populacije.

Hrvatska, kao članica EU i popularna turistička destinacija na evropskom kontinentu, dopušta ulazak u zemlju turistima iz Sjedinjenih Država i većini zemalja Evrope, ako imaju potvrdu o izvršenoj vakcinaciji, dokaz o negativnom testu ili dokaz o preležanom koronavirusa.

Prema rečima ministarke turizma Nikoline Brnjac, Hrvatska primenjuje stroge zdravstvene mere, kako bi sprečila porast broja zaraženih, kao prošle godine.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

Vlast dalje ističe da je na listi prioriteta za vakcinisanje oko 80.000 turističkih delatnika, a nekoliko punktova za PCR testiranje će biti dostupno turistima.

Hrvatska je među prvima, ako ne i prva, evropska destinacija koja već primenjuje šire kriterijume za turističke posete, iste one koje bi se uskoro trebalo primenjivati u EU, izjavila je ministarka Brnjac.

AP, za kraj, podseća da Hrvatska uveliko zavisi od letnjeg turizma, jer oko 20 odsto prihoda dolazi od stranih posetiilaca tokom leta. Popularne destinacije na Jadranu, poput Rovinja ili Dubrovnika, u potpunosti zavise od turizma.

 

Izvor Jutarnji.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More