Srpski ugostitelji usred popuštanja mera u Austriji: Čim dozvole mere organizovaćemo književne večeri!

Foto: Youtube/printscreen
181

Veliko popuštanje epidemioloških mera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srede, najviše je obradovalo ugostitelje, ali i njihove goste.

Već prvog dana su gotovo svi lokali bili puni gostiju, koji su jedva čekali da ponovo odu na kafu sa prijateljima.

Iako postoje brojne mere koje se primenjuju u ugostiteljskim objektima, one nikome ne padaju teško, jer su se posle dugo vremena, uželeli druženja.

Ipak, ko želi u svoj omiljeni restoran ili kafić mora da ima ili negativan test na koronu – antigenski ne stariji od 48 sati, kućni ne stariji od 24 sata i PCR ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o izlečenju od korone ne stariju od šest meseci, ili potvrdu o vakcinaciji.

Osim toga, po ulasku u lokal, maska se mora nositi do stola, za kojim na otvorenom može sedeti najviše 10 odraslih lica, a u zatvorenom do četiri.

Svi su bili već prvog dana upoznati sa svim ovim merama i pripremili potrebnu “dokumentaciju“, koja je od sada do pobede nad pandemijom „ulaznica“ za restorane i kafiće, ali i bazene, frizerske salone…

Vlasnik bečkog restorana “Va Bene“ Radomir Mihailović rekao je da se obradovao gostima posle osam meseci tokom kojih je zbog pandemije morao da drži zatvoren lokal.

Ukazao je da je od prvog dana vladalo veliko interesovanje gostiju, koji su, i pored lošeg vremena, došli u njegov restoran u velikom broju.

Foto: Youtube/printscreen

Što se kontrole mera tiče, kazao je da su ugostiteljski objekti preuzeli kontrole, ali da nema nikakvih problema.

“Kada dođu, gosti ispred ulaza sačekaju dok ne dođe neko od osoblja po njih. I sami odmah pokazuju potrebne potvrde“, objasnio je Mihailović za Tanjug.

Kaže da su građani osam meseci bili „zatvoreni“, da su se uželeli restorana i da su jedva dočekali njihovo ponovno otvaranje.

Istakao je i da nije problematično ni redovno testiranje osoblja, koje je obavezno. “Privredna komora nam je obezbedila testove i radimo ih redovno. Nije ništa problematično u sprovođenju tih mera“, kaže Mihailović.

Kada je reč o pomoći države tokom osam meseci zatvorenosti, pohvalio je vlasti zbog podrške tokom „nedobrovoljnog odmora“.

I vlasnik restorana “Das Piano“ Filip Ćurković kaže da su se Bečlije uželele dobre hrane i muzike, kao i da od prvog dana popuštanja mera postoji veliko interesovanje.

Što se tiče kontrole mera, i on podvlači da je disciplina Bečlija na visokom nivou i da nema problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mari_Koci (@marijan_kocijan)


„Kontrola potrebne papirologije nije teška. Ljudi su jako disciplinovani i sami ih prikazuju čim dođu“, objasnio je Ćurković.

Inače, Ćurković je u svom lokalu, pre pandemije, okupljao umetnike sa prostora bivše Jugoslavije i pružao im priliku za predstavljanje.

Tako je organizovao književne večeri, muzičke večeri i izložbe slika, što namerava ponovo da radi čim to epidemiološke mere budu dozvolile.

“U Beču ima dosta naših umetnika kojima je potrebno dati priliku da se predstave. Čim mere to budu dozvolile ponovo ću organizovati takve večeri. Nadam se da će to biti već idućeg meseca”, rekao je Ćurković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Das Piano Restaurant (@daspiano)


Korona kriza košta Austriju 175 milijardi evra

Prošla, 2020.godina, ućiće širom sveta, a posebno u Austriji, u ekonomske knjige istorije, kao jedna od najtežih privrednih godina posle Drugog svetskog rata.

Prema analizi radne grupe “Agenda Austria”, gubitak u Austriji za period od 2020. do 2024. iznosiće oko 140 milijardi evra.

Ako se u tu cifru uračunaju i sredstava koja je država “ubrizgavala” kako bi stabilizovala ekonomiju, onda se radi o više od 175 milijardi evra.

“Gubici u odnosu na očekivanja od perioda pre korone su ogromni”, ističe “Agenda Austria”.

Analiza ukazuje da će Austrije tek 2022, što znači kasnije od ostalih zemalja, ponovo dostići nivo od pre izbijanja krize.

Međutim, čak i 2024. BDP će biti za više od 20 milijardi evra manji nego što bi bio u svetu bez korone.

“Iako se nadamo da je okončanje zaključavanja početak procesa nadoknađivanja izgubljenog, kriza će i narednih godina uticati na privredni rast i primanja. Posebno na tržištu rada biće potrebno još više godina da se savlada kriza”, naglasio je ekonomista “Agenda Austria” Hano Lorenc.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More