Arheolozi u Beču pronašli ratnu grobnicu iz 1809. godine

Foto: © Stadtarchäologie Wien
238

Nedavno su arheolozi u Beču otkrili još jednu grobnicu prilikom zemljišnih radova u jezerskom gradu Aspernu. Utvrđeno je da su pronađeni ostaci pripadali vojnicima iz bitke kod Apserna koja se odigrala 21. i 22. maja 1809. godine. U pitanju je jedna od najvećih bitaka Napoleonovih ratova koja je okončana pobedom Austrije.

Foto: © Stadtarchäologie Wien

Na nalazištu su pronađeni posmrtni ostaci od najmanje 14 osoba muškog pola starosti od početka do sredine dvadesetih godina. Antropolozi su na osnovu ostataka skeleta identifikovali mnogostruka trajna opterećenja i bolesti, kao i akutne prelome, prostrelne rane, rane od udaraca i oštrog oružja tadašnjeg vremena.

Foto: © Stadtarchäologie Wien

„U slučajevima kada su vojnici pali u borbi na brzinu zakopani uglavnom pronađemo samo dugmad donjeg veša, gamaše ili zrna od metaka. Ovoga puta smo imali sreće da su lični predmeti vojnika ostali očuvani i pronađeni“, izjavio je Martin Penc rukovodilac arheološkog nalazišta. U pitanju su dugmad sa uniforme, nekoliko kovanica, lanac od staklenih perli i prsten. Ovo je vrlo neobično, jer su žrtvama obično oduzimani svi predmeti od vrednosti.

Foto: © Stadtarchäologie Wien

Od osnivanja modernog jezerskog grada Asperna na mestu nekadašnje bitke i aerodroma, arheolozi grada Beča otkrili su do sada 27 ratnih nalazišta sa posmrtnim ostacima vojnika i njihovih konja. Većinom se radi o vojnicima koji su poginuli u borbi i zakopani na licu mesta kako bi se sprečilo širenje zaraze. Nakon opreznog iskopavanja i naučnog dokumentovanja nalazišta posmrtni ostaci vojnika se dostojno sahranjuju.

Foto: © Stadtarchäologie Wien
Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More