Sabor usvojio dnevni red, a zaključci u saopštenju SPC

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
294

Današnje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora u Hramu Svetog Save na Vračaru počelo je usvajanjem dnevnog reda, a, kako je saopšteno iz SPC, javnost će o zaključcima Sabora biti obaveštena saopštenjem.
Redovno majsko zasedanje Sabora, koje je počelo juče, prvo je od izbora Porfirija na patrijarški tron.

Sabor zaseda uz striktno poštovanje epidemioloških mera za sprečavanje širenja zaraze korona virusa.
Kako se očekuje, najvažnije teme će biti izbor naslednika mitropolita Amfilohija, za kojeg, prema pisanju medija, najviše šanse ima aktuelni administrator MCP, vladika crnogorsko-primorski Joanikije.

Patrijarh Porfirije: Jedinstvo Crkve je nepovredivo ali može nekad biti dovedeno u rizik nekom našom pojedinačnom samovoljom

 

Izborom Porfirija za patrijarha upražneno je i mesto mitropolita zagrebačko ljubljanskog, kao i vlade valjevskog. Tema položaja crkava na Kosovu i Metohiji i srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora, pa se očekuje da će to biti slučaj i na ovom zasedanju, posebno imajući u vidu nedavni zahtev privremenih prištinskih institucija Unesku s ciljem preuzimanja vlasništva SPC.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, za koji premijer Zdravko Krivokapić kaže da taj dokument nije usaglašan u potpunosti sa Ustavom CG, dok ministar pravde Vladimir Leposavić tvrdi suprotno.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More