Zeleni digitalni sertifikat-svi podaci na jednom mestu; Jovanović: Očekujemo stav EK u junu

248

Iako EU još razmatra kako će se postaviti prema zemljama izvan Unije kada je reč o putovanjima, neke države, poput Mađarske, Grčke, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata prihvataju Zeleni digitalni sertifikat koji izdaje Srbija, kaže direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović i dodaje da se očekuje da će Evropska komisija početkom juna zauzeti zvaničan stav o tom pitanju.

“Do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže bilo o vakcinaciji ili uradenom pi-si-ar testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan, za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograniceno na 72 sata”, rekao je Jovanović za RTS.

Foto: Printscreen RTS.RS

Srbija je, ukazao je on, među prvim zemljama koja je svojim građanima obezbedila Zeleni digitalni sertifikat ili kovid pasoš koji sadrži sve relevantne informacije o korisniku – o vakcinaciji, da li je radio i koji serološki test, kao i da li je preležao koronavirus.

“Pratili smo šta se dešava u Evropskoj uniji, SZO, pa i Kini i napravili smo našu verziju. Takode, ima kju-ar kod da se ti podaci lakše očitaju, a ima i električni pečat kao dodatnu zaštitu od zloupotreba”, naveo je direktor Kancelarije za e-Upravu.

On je dodao da građani do potvrde mogu doći onlajn, a potrebno je da se registruju na portalu e-Uprave i onda će moći da izaberu srpsko-englesku verziju sertifikata, kao i srpsko-kinesku za one koji putuju na Daleki istok.

Jovanović je naglasio da je digitalizacija koju je Vlada Srbije stavila kao jedan od prioriteta doprinela da se u epidemiji mnoge stvari urade brže i jednostavnije.

“Ubrzana digitalizacija je pomogla u velikoj meri da dočekamo spremno ovakvu situaciju i omogućila je građanima elektronske uplate, upis u škole, vakcinaciju”, poručio je Jovanović.

Srpski digitalni zeleni sertifikat SPREMAN! Sve nedoumice oko novog dokumenta koji će nam olakšati putovanja

Iako je bilo slučajeva da se preko interneta za novac nude lažne potvrde o urađenom pi-si-ar testu, Jovanović kaže da je u pitanju klasična internet prevara.

“Mada liče, pa čak imaju i kju-ar kod, ukoliko ga učitate ili odete na adresu sa koga se potvrda šalje, ona vas vodi na adresu koja nije državna”, naveo je Jovanović.

Podsetio je i da su u ponedeljak alarmirali nadležne institucije i obavestili građane da ne nasedaju i ne uplaćuju novac, a da su takvi domeni u međuvremenu zabranjeni i da takvi pi-si-ar testovi ne mogu da se dobiju.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More