Srpsko rasejanje priprema veliki broj manifestacija u otadžbini

Foto: Youtube/printscreen
200

U prostorijama Udruženja Srba u dijaspori i regionu “Koreni” u Beogradu uručena je Zahvalnica TNF i zlatna Teslina medalja osnivaču i predsedniku ove krovne organizacije Stojanu Stevanoviću. Ova priznanja Tesline naučne fondacije iz Filadelfije uručena su, kako je njen predsednik Nikola Lončar rekao preko Zoom platforme, jer je “gospodin Stevanović iskreni patriota i humanitarac, jedna od najboljih srpskih aktivista u centralnoj Evropi”.

Dodeljene Tesline medalje zaslužnim Srbima (FOTO)

Nagrađeni Stojan Stevanović je, poslovni čovek, hotelijer, ali i predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske i predsedavajući Poslovne srpske dijaspore u Evropi. Ovaj Srbin iz Lopara , je zahvaljujući se na visokom priznanju koje je dobio iz američke dijaspore, naglasio da američki i evropski Srbe dele istu viziju – da se umreže svi Srbi u svetu, da se okupe oko važnih ekonomskih, nacionalnih i kulturnih projekata i za dijasporu i za matice Srbiju i Republiku Srpsku i da budu i deluju kao jedno nacionalno biće.

“Srbi u rasejanju ne zaboravljaju svoju otadžbinu i žive za maticu i svoj narod u zavičaju. Sada kada mere zaštite protiv pandemije korona virusa blago opadaju, svi Srbi u rasejanju planiraju kako da obeleže i proslave najveće srpske datume i praznike. Mi u “Korenima” planiramo da održimo Vidovdanski sabor matice i dijaposre u Nišu 28. juna. za šta su pripreme u toku”, najavio je Stojan Stevanović.

Milan Gutić i Stojan Stevanović, desno

Posle priznanja koja je dobio iz Filadelfije osnivač i predsednik “Korena” prihvatio je poziv Nikole Lončara da dođe u radnu posetu američkoj dijaspori i Teslinoj naučnoj fondaciji u Americi. I da učestvuje 10. jula na Danima Nikole Tesle, koji organizuju grad Filadelfija i TNF.

Na sednici Upravnog odbora udruženja “Koreni”, koju je vodio predsednik Milan Gutić, a na kojoj su prisustvovali delegati iz Kragujevca, Niša, Kikinde, Beograda, Lopara, Ciriha i Švajcarske, čuli smo informacije o najmanje desetak manifestacije srpske dijaspore, koje će se održati tokom leta i na jesen u Srbiji i rasejanju.

Beogradski “Karavan kulture” pohodi Srbe u Evropu

“Nakon “Karavana kulture” koji će putovati korz u sedam država Evrope i Vidovdanskog sabora u Nišu, naše udruženje “Koreni” će učestvovati na Danima dijaspore u Loparima, na Danima dijaspore i šljive u Ugljeviku. Posebna manifestacija Dani dijaspore i matice će biti održana u Banja Luci, na kojoj će učestvovati i predstavnici vlasti Republike Srpske i Srbije. Biće posvećena poslovnoj saradnji i naučnoj dijaspori matice, otadžbinskih zemalja i rasejanja. Imaćemo svoje štandove na proslavi Proebraženja u Trebinju i na Saboru trubača u Guči”, rekao je Mina Gutić.

Udruženje Koreni u Novom Sadu

Kao krovna organizacija Srba udruženje “Koreni” će pokušati da učestvuje na svim manifestacijama u Srbiji i Republici Srpskoj, a i u inostranstvu, na kojima će biti predstavnici srpskog rasejanja. Tako je predviđeno da u oktorbu “Koreni” budu u Kikindi na Danima ludaje.

“Svake godine na Dane ludaje dođe do sto hiljada ljudi iz zemlje i čitavog sveta, što nas je primoralo da poseban tretman i deo programa posvetimo i našim gostima iz rasejanja. Pozivamo ih da dođu i da ponesu po neku bundevu sa sobom da se takmičimo. Postoji mogućnost da naši iz rasejanja učestvuju u našem programu sa svojim kulturnim predstavama i priredbama”, rekao nam je Radovan Subin, sindikalni funkcioner i predsednik odbora “Koreni” u Kikindi.

Radovan Subin iz Kikinde

Tokom oktobra u Temišvaru će se održati Dani srpskog izdavaštva, u Kragujevcu Dani srpske kulture, Dani dijaspore u Urovici kod Zaječara, a u Parizu Sajam knjiga i pisaca iz rasejanja. Poseban skup Privredno-kulturni susreti biće održan u Cirihu, za poslovni svet, biznismene, srpske i strane preduzetnike i poslanike kulture. Glavni organizator biće gospodin Stojan Stevanović ispred Udruženja srpskih privrednika Švajcarske i predsedavajući Poslovne srpske dijaspore u Evropi.

“Tokom godišnjih odmora skoro pola miliona Srba iz rasejanja dolazi svojim kućama u Srbiju i Republiku Srpsku. I aktivno učestvuje u svim manifestacijama, koje imaju i koje nemaju naznaku da su posvećene ljudima iz dijaspore. Tako veliki broj iseljenih prisustvuje, na primer, Ljubičevskim konjičkim igrama u Požarevcu, Kosidbi na Rajcu, kao i Saboru Srba u Bijeljini. To nam kazuje da postoji potreba za okupljanjem svih Srba sveta u Srbiji. Mi u “Korenima” ćemo pokušati da u decembru, kada naši iseljenici, takođe, dolaze u velikom broju kući, oživimo i održimo 26. decembra 2021. godine u Centru “Sava” Sabor dijaspore, kao cventralnu manifestaciju jedinstva matice i rasejanja”, obavestio nas je Stojan Stervanović, dobitnik zlatne Tesline medalje za patriotske aktivnosti u Švajcarskoj, Srbiji, Republici Srpskoj i Evropi.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More