Prva žena predsednica najpoznatijeg muzeja na svetu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Thibault Camus
333

Francuskinja, Loren de Kar (54), imenovana je danas za direktora Luvra, i tako postala prva žena predsednica najpoznatijeg muzeja na svetu.

Nova direktorka je u Jelisejskoj palati predala projekat za Luvr, u kojem iznosi kako da osavremeni muzej, a prvi potez de Karove od kako ju je na to mesto nominovao predsednik Makron je stvaranje devetog odeljenja posvećenog Vizantiji i hrišćanima sa Istoka, prenosi italijanski Koriere.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Thibault Camus

Trenutno se nalazi na čelu muzeja Orsej, a od 1.septembra će biti prva žena koja će vršiti ulogu direktora Luvra, najvećeg muzeja na svetu, koji je samo tokom 2019.godine posetilo 10 miliona ljudi.

Pod njenim rukovodstvom posećenost muzeja Orsej je naglo rasla, dostigavši skoro četiri miliona posetilaca tokom 2019.godine.

Stručnjak za umetnost devetnaestog i početka dvadesetog veka, 2007.godine postala je direktor Muzeja Francuske, važnog državnog tela, zaduženog da prati otvaranje Luvra u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Trenutni direktor Luvra, Žan-Luk Martines, koji se na tom mestu nalazi već osam godina, odgovoran je za velike uspehe muzeja, ali i za kontroverzne umetničke izbore.

Iako je pod njegovom upravom, Luvr dostigao rekordan broj posetilaca-samo izložba o Leonardu da Vinčiju privukla je preko milion ljudi, kritičari mu zameraju da je pravio previše kompromisa sa vodećim brendovima. Od Lui Viton torbi, preko inicijative Arbienbija “jedna noć sa Mona Lizom”, do ugovora sa Svoč satovima i subvencije Luvra za spot Bijonse.

Loren de Kar je, takođe, imala ključnu ulogu vezano za sliku Gustava Klimta “Ruže ispod drveća”, kada je Francuska po prvi put vratila umetničko delo, kupljeno državnim novcem, naslednicima žrtava nacizma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More