Švajcarci odustali od sporazuma sa EU: Sporni radni propisi i prava građana

Foto: Tanjug/ Valentin Flauraud/Keystone via AP
261

Švajcarska vlada je odlučila danas da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švajcarskim trgovinskim partnerom, javlja Rojters.

Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švajcarske i EU u pogledu ključnih aspekata sporazuma.

“Stoga nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje sporazuma”, saopšteno je iz vlade nakon sednice na kojoj je razmatran plan daljih koraka povodom dugotrajnog ćorsokaka sa Briselom.

“Federalni Savet (vlada) doneo je danas odluku da ne potpiše sporazum i obavestio o toj odluci EU. Time se pregovori o nacrtu InstA (sporazum) okončavaju”, navodi se u saopštenju.

Dve strane nisu uspele na samitu prošlog meseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra, podseća Rojters.

Švajcarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More