Emotivan susret o kome priča svet: Papa Franja Lidiji POLJUBIO BROJ IZ AUŠVICA, a potom je usledio zagrljaj (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Alessandra Tarantino
182

Papa Franja je poljubio broj koji je istetoviran na ruci Lidije Maksimovič, koja je preživela medicinske eksperimente u nacistickom koncentracionom logoru Aušvic kada mu je danas predstavljena.

Papa je pažljivo slušao poljskog sveštenika koji je bio u pratnji Maksimovičeve (80), koji mu je ispričao njenu priču, preneo je AP.

On je potom podigla rukav i on je poljubio broj 70072, a ona ga je zagrlila.

Maksimovič i njena porodica odvedeni su iz svoje kuće u Belorusiji u nacisticki logor smrti u okupiranoj Poljskoj decembra 1943. malo pre njenog trećeg rođendana.

Smeštena je u dečji logor, gde su ona i druga deca bili predmet medicinskih eksperimenata doktora Jozefa Mengelea.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Alessandra Tarantino

Posle oslobođenja logora 1945. ruski vojnici su pretpostavili da je njena majka Ana, koja je imala istetoviran broj 70071 preminula.

Usvojila ju je i odgajila katolička poljska porodica.

Rođena kao Ljudmila Boczarova, ona nije znala da je njena majka prežvela, da bi se na kratko njih dve videle malo pre majčine smrti početkom 60-ih.

O Lidiji Maksimovič, koja živi u Krakovu, u Poljskoj, urađen je dokumentarni film pod nazivom “70072: Devojka koja nije mogla da mrzi. Istinita priča o Lidiji Maksimovič”.

Ona se često susreće sa mladim ljudima u školama kako bi razgovarala sa njima o opasnosti od ekstremizma i populizma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More