Druga evropska država koja je odobrila upotrebu ruske vakcine Sputnjik V

Foto: Tanjug/ antisek Ivan/TASR via AP
312

Slovačka je juče odobrila upotrebu ruske vakcine Sputnjik V protiv korona virusa i tako postala druga članica EU, posle Mađarske, koja je to učinila iako Evropska agencija za lekove nije izdala odobrenje za to cepivo.

Izdato je ograničeno odobrenje koje se zasad odnosi samo na kontingent od 200.000 doza koje je Bratislava uvezla još u martu, prenosi Rojters.

“Koristiće se tih 200.000 vakcina, a više tek kad stigne odobrenje EMA”, rekao je ministar zdravlja Vladimit Lengvarski.

Vlada je zatražila od ministra zdravlja da učini vakcinu dostupnom do 7. juna, prenosi AP.

On je dodao da nije zanemarljiv broj građana koji insistiraju da se vakcinišu Sputnjik vakcinom.

Prvi kontingent vakcina Sputnjik V stigao je u Slovačku 1. marta, ali sve do sada njihova upotreba nije bila odobrena.

Mađarska najavljuje istupanje iz programa nabavke vakcine EU: Pravila za ulazak u Austriju nejasna!

Dogovor o nabavci dva miliona doza Sputnjika V koji je napravio tadašnji premijer Igor Matovič izazvao je političku krizu u martu koja je dovela do pada vlade.

Slovačka Agencija za kontrolu lekova SUKL nije u aprilu izdala preporuku za upotrebu vakcine tvrdeći da nema dovoljno podataka.

Foto: Tanjug/ antisek Ivan/TASR via AP

Slovačka je zatim zatražila od Mađarske da dodatno testira slovački kontingent ruske vakcine. Početkom maja je saopšteno da su doze vakcine koje su bile u Slovačkoj prošle testiranje.

U Slovačkoj je dosad vakcinisano 1,6 miliona ljudi, a u upotrebi su četiri vakcine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More