Izvučeni prvi dobitnici lutrije od milion dolara i školarine za vakcinisane u Ohaju

Foto: Tanjug/ AP Photo/Tony Dejak
330

Prva dobitnica milion dolara u okviru lutrije kojom Ohajo nagrađuje građane koji se vakcinišu protiv korona virusa je Abigejl Bugenski iz predgrađa Sinsinatija, saopštili su zvaničnici te američke savezne države.

Prvi dobitnik pune školarine za Javni fakultet Ohaja je tinejdžer Džozef Kosltelo iz okoline Dejtona, prenosi BBC.

Za nagradu se prijavilo više od 2,7 miliona odraslih, dok je za školarinu konkurisalo više od 104.000 dece starosti između 12 i 17 godina.

Inicijativa pod nazivom “Vax-a-Million” pokrenuta je sredinom ovog meseca kako bi se prevazišao slab odziv na vakcinaciju koji predstavlja probelem širom SAD.

Iz kancelarije guvernera Ohaja Majka De Vajna je saopšteno da je vakcinacija od 14. do 19. maja u odnosu na nedelju od 7. do 12 maja porasla za 94 odsto u populaciji tinejdžera od 16 i 17 godina, 46 odsto među onima koji imaju 18 i 19 godina i 55 odsto među osobama starosti između 20 i 49 godina.

Guverner je ranije najavio je da će dobitinici nagrade biti izvlačeni jednom nedeljno.

U trci za milion dolara mogu da učestvuju samo punoletni građani, a osobe mlađe od 18 godina imaće šansu da osvoje pune školarine za Javni fakultet Ohaja.

De Vajn je rekao da će nagrade biti isplaćivane iz sredstava za borbu protiv korona virusa savezne vlade.

U SAD, koje su vodeća zemlja u svetu po broju vakcinisanih bar jednu dozu vakcine primilo je 58,7 miliona ljudi, dok je u Ohaju taj procenat 42 odsto.

Predsednik Džo Bajden rekao je ranije da je cilj njegove administracije da do 4. jula, Dana nezavisnosti, bude vakcinisano 70 odsto odraslih.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More