Kina uzvraća udarac: Loptu o istrazi o poreklu kovid-19 prebacili i u SAD

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andy Wong
183

Politizacija porekla kovid-19 omela bi dalje istrage i potkopala globalne napore za suzbijanje pandemije, saopštila je kineska ambasada u SAD nakon što je američki predsednik Džo Bajden zatražio detaljan pregled obaveštajnih podataka o tome gde se virus prvo pojavio.

Bajdenov zahtev obaveštajcima: Udvostručite napore!

Kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi na svojoj internet stranici u sredu poručila da su “neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice”, prenosi Rojters.

Ambasada je saopštila da podržava sveobuhvatnu globalnu studiju svih ranih slučajeva kovid-19 i detaljnu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija širom sveta .

Kineski „Global Tajms“ koji je deo novinske grupe vladajuće Komunističke partije, ppreneo je kasno u sredu da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija, SAD takođe treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi „Fort Ditrik“, koja se nalazi u Merilendu, nekih 75 kilometara od Vašingtona.

Tramp: Siguran sam da VIRUS KORONE potiče iz LABORATORIJE u VUHANU!

Predsednik Bajden zatražio je juče od američkih obaveštajnih agencija da “udvostruče napore” u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

U trenutku kada se Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema za početak druga faze studija o poreklu KOVID-19, Kina je pod pritiskom da pruži istražiteljima veći pristup zbog navoda da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije specijalizovane za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhan.

Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, i poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da im odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije, dodajući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More