Nemački ambasador Tomas Šib: Put u Evropsku uniju nije jednostavan, ali uvereni smo da će Srbija uspeti čim ispuni sve uslove

foto: Pixabay
277

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas na sastanku sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom da je glavni zadatak ambasade na čijem je čelu da podrži put Srbije ka članstvu u EU.

„Čvrsto smo uvereni da će Srbija to i postati čim ispuni sve uslove. Taj put nije jednostavan i baš iz tog razloga ćemo biti podrška Srbiji“, rekao je Šib.

On je kazao da ne očekuje promenu kursa Nemačke prema Srbiji posle parlamentarnih izbora u toj zemlji u septembru, prenela je Skupština Srbije.

Vučić: Tomas Šib voli Srbiju! Sve zemlje učesnice bombardovanja imale su isto objašnjenje. Ambasador nije ništa posebno drugo rekao

 

Šib je ukazao na značaj Skupštine Srbije u procesu evrointegracija i međuparlamentarne saradnje, koja je prethodne godine bila otežana zbog pandemije korona virusom.

Za bilateralne odnose je rekao da su na veoma visokom nivou i širokog spektra i to ne samo zvanični, nego i nezvanični, navodi se u saopštenju.

Ekonomska saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja, naveo je Šib i dodao da trenutno 70.000 ljudi radi u oko 400 nemačkih kompanija u Srbiji.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom  rekla je da punopravno članstvo u EU ostaje primarni spoljnopolitički cilj Srbije, kao i dobra regionalna saradnja i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Marković je pozdravila stav Nemačke da podržava proširenje EU i izrazila nadu i očekivanje da će članice Unije koje su skeptične po tom pitanju promeniti stav.

Navela je da je važno unaprediti saradnju poslanika Skupštine Srbije i nemačkog Bundestaga, posebno zbog značaja koji on ima u odlučivanju prilikom prijema novih država u članstvo EU, ali i za otvaranje novih poglavlja, dodaje se u saopštenju.

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More