“Jedan pojas-jedan put”: Srpski i kineski naučnici radiće na otkrivanju novih lekova

Foto: Pixabay mwooten
243

Zajednička kinesko-srpska laboratorija “Jedan pojas-jedan put” za prirodne proizvode i otkriće novih lekova okupiće mlade naučnike koji će proučavati dejstva lekovitog bilja, gljiva i drugih mikroorganizama, ali i pronalazati inovativne lekove, ne za samo za kovid, već i one koji imaju antikancerogeno dejstvo, kažu za Tanjug u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Laboratorija šangajskog instituta Materia Medica i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” iz Beograda, jedna je od 50, a prva u Srbiji i jedina u regionu, formirana na inicijativu kineskog predsednika Si Ðinpinga.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da će laboratorija doneti samo dobro srpskoj nauci, jer omogućava transfer tehnologija i razmenu naučnika.

“Naši naučnici će ići u laboratoriju u Šangaju, jedinstvenu u svetu koja u svojoj biblioteci ima više od milion aktivnih bioloških jedinjena i radi u saradnji sa kineskom akademijom nauka”, navodi Dukić Mijatović za Tanjug.

Očekuje se, kako ističe, da će kineske kolege omogućiti kolegama iz Srbije pristup toj biblioteci, te da će uskoro takva jedinjenja moći da se, kaže, preslikaju kod nas.

“Očekujemo da će saradnja biti intenzivna bez obzira na prostornu udaljenost”, naglasila je.

Dukić Mijatović kaže da je u tom projektu Srbija potpora u regionu, kao i da će biti formirano ukupno 50 laboratorija u saradnji sa još 13 država.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More