Nova četvrt u centru Beča, životni prostor za 4.000 Bečlija (FOTO)

Foto: Huss Hawlik Architekten
345

Grad Beč i ARE Austrian Real Estate izgradiće do 2026. godine novu stambenu četvrt u trećem bečkom becirku. Projekat pod nazivom „Selo u trećem“ će stvoriti održiv životni prostor za 4.000 Bečlija.

Na površini od 11 hektara biće izgrađeno 1.900 stanova. Grad će finansirati izgradnju 800 stanova. Pored klasičnih subvencionisanih stanova, izrazito povoljnih SMART stanova i gradskih socijalnih stanova, realizovaće se posebni oblici stanovanja za samohrane roditelje i mlade ljude kao i grupni građevinski projekat sa infrastrukturom po meri.

Foto: HNP architects

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promene. Sprovođenje mera za ozelenjavanje fasada i krovova, regulisanje temperature zgrada, stvaranje hlada i dobre ventilacije je jedan od glavnih ciljeva. Inovativni koncept za snabdevanje energijom podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije. Nova gradska četvrt će biti „laboratorija“ koja će isprobati različite mere koje će u budućnosti postati standardi.

Foto: Schreiner Kastler

„Selo u trećem“ će raspolagati sa mnogobrojnim zajedničkim objektima i terasama, parkovima, vodenim parkovima, fitnes ponudom, sportskim terenima i zonama za kućne ljubimce. Da bi se stanovnicima život olakšao u okviru četvrti će biti izgrađeni predškolska ustanova, mesna zajednica i različite socijalne ustanove, prodavnice i restorani. Nova četvrt će biti u blizini glavne železničke stanice i kompleksa Belvedere.

Foto: Patricia Bagienski

„U neposrednoj blizini „Sela u trećem“ nalazi se najveće pasivno naselje u Evropi sa 700 subvencionisanih stanova, koje je izgrađeno 2007. godine. Zajedno sa novom četvrti dosledno nastavljamo putem održivosti i pristupačnog prostora za život“, izjavili su Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča, i Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za stanogradnju.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More