Evropa počinje da vakciniše i decu: EMA odobrila Fajzer vakcinu za adolescente

Foto: Tanjug/ AP Photo/Jae C. Hong
218

Evropska agencija za lekove objavila je u petak da je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa Fajzer-Bajontek za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Zeleno svetlo regulatora otvara put državama članicama EU da počnu da vakcinišu adolescente protiv virusa koji je odneo više od tri miliona života širom sveta.

U Agenciji naglašavaju da razmatraju i potencijalnu upotrebu “buster” doze Fajzera za prethodno vakicnisane i poručuju da ne treba žuriti sa trećom dozom.

U Agenciji podsećaju da je vakcina protiv Kovid-19 kompanije Fazjer već autorizovana za osobe od 16 godina naviše, a da sada imaju podatke da je vakcina efikasna i bezbedna i za one od 12 do 15 godina.

Navodi se i da će širenje vakcinacije na mlađu populaciju biti važan korak u borbi protiv pandemije, a da je i za adolescente predložena upotreba dve doze Fajzera koje se daju u razmaku od najmanje tri nedelje.

“Istraživanja pokazju da je uticaj vakcine Fajzera na adolescente sličan ili bolji nego što je to slučaj kod mlađih odraslih osoba. Ni jedna od osoba u ovim kliničkim ispitivanjim nije dobila infekciju Kovid-19 što pokazuje da je vakcina visoko efikasna, ali i vrlo bezbedna bez značajnijih sporednih efekata”, kaže šef odeljenja za strategiju vakcinacije u EMA, Marko Kaveleri.

U EMA navode da Evropska komisija treba da da “zeleno svetlo” za ovu preporuku, a da zemlje članice treba da odluče da li i kada će upotrebiti Fajzer vakcinu na adolescentima.

Istovremeno, EMA je potvrdila da je skladištenje vakcina Fajzer bezbedno i do 31 dan i to na normalnoj temperaturi frizidera, što značajno olkšava logistiku u distribuciji ove vakcine.

Sa kompanijom Fazjer i Bajontek razgovara se i o odbrani od novih sojeva i potencijalnoj upotrebi treće “buster”doze.

“Podaci pokazuju da ne treba da se žuri sa trećom dozom, ali i dalje skupljamo podatke da bi došli do konačnog stava”, kaže Kaveleri.

EK je nedavno potpisala ugovor sa Fazer Bajontekom o nabavci 1, 8 milijarde doza vakcina za period od 2022. do 2023. godone.

 

U Nemačkoj zahtev za vakcinacijom dece: “Jedini način da se nakon letnjeg raspusta ponovo normalno otvore škole”

Nemačka se nada da će početi davanje vakcina deci školskog uzrasta od 7. juna, nakon sastanka kancelarke Angele Merkel i šefova 16 nemačkih država u četvrtak.

Dilema vernika: Vakcinacija ili ne? Srpski vladika ličnim primerom apelovao na imunizaciju: Dođite u Hram za Vaskrs! (FOTO, VIDEO)

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More