Vodeći ekspert SZO upozorava: Razdvojiti “politiku” pitanja porekla virusa od nauke

Foto: Tanjug/AP Photo/Anupam Nath
141

Vodeći ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan pozvao je juče na razdvajanje “politike” pitanja porekla virusa korona od naučnog aspekta ove teme.

Rajan je ovo izjavio nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden naložio svojim saradnicima da nađu odgovor na pitanje porekla virusa, prenosi Rojters.

„Mi bismo veoma voleli kada bi svi razdvojili, ako je to moguće, politiku od nauke kada je reč o ovom pitanju. Čitav ovaj proces je zatrovan politikom”, kazao je Rajan na pres konferenciji.

On je dodao da će biti potrebne dalje studije kako bi se utvrdilo poreklo virusa.

Od pojave virusa u centralnom kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, naučnici pokušavaju da reše zagonetku porekla virusa, piše Rojters.

Tim koji je predvodila SZO proveo je četiri nedelje u Vuhanu i oko njega sa kineskim istraživačima i u martu naveo u izveštaju da je virus verovatno prešao sa slepih miševa na ljude preko druge životinje.

Tada je zaključeno „da je prenos putem laboratorijskog incidenta krajnje neverovatan put“.

Ipak, mnogi političari i određeni broj naučnika nisu time bili zadovoljni, navodi agencija.

Bajden je u sredu naložio pomoćnicima da pronađu odgovore na poreklo virusa, potencijalno uključujući mogućnost nesreće u kineskoj laboratoriji.

SAD su u četvrtak pozvale SZO da obavi drugu istragu.

„Svaka zemlja i svaki entitet mogu slobodno da slede svoje teorije porekla, ovo je slobodan svet“, rekao je Rajan.

On je poručio da je SZO organizacija koja teži da sarađuje sa svim svojim državama članicama da bi kolektivno tražili odgovore.

Worldometers:Više od 170.150.000 potvrđenih slučajeva

Prema podacima objavljenim na sajtu Worldometers, u svetu jer od početka pandemije potvrđeno 170.153.479 slučajeva korona virusa, a trenutno je aktivno 14.481.802 slučaja infekcije.

Od posledica korona virusa umrlo je 3.537.922 osobe, a oporavilo se njih 151.985.435.

Najviše registrovanih slučajeva kovid-19 imaju SAD – više od 34 miliona, Indija – više od 27,7 miliona, Brazil – više od 16,3 miliona, Francuska – više od 5,6 miliona i Turska – više od 5,2 miliona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More